-Известен български политолог твърди, че магията и олигарсите ще се възползват от политическата криза в България, за да завземат властта. Вероятно към този кръг сте причислен и Вие?


- Нямам никаква причина да предприемам действия срещу което и да е управление. Какви интереси бих имал да застана срещу правителство, чиято основна задача е да успокои атмосферата на улицата и да подготви страната за предстоящите парламентарни избори? Още по-малък интерес бих имал да подклаждам протести срещу бившия премиер Бойко Борисов. Все пак съвсем наскоро бях обвинен, че съм един от приближените му. Росен Плевнелиев, който назначи служебното правителство, очевидно не може да ме понася. Но истината е следната: Кръговете, които издигнаха този президент, искат да вземат властта. Проблемът не е, че държавният глава има приятели. Проблемът е, че този президент е продукт на хора около кръга „Капитал“, с които са имали общи бизнес начинания в миналото. В обкръжението на държавния глава има и група от неправителствени организации, сред които и „Отворено общество“. Към тях причислявам и Огнян Минчев – политолога, когото споменахте, но и още редица „лидери на мнение“. Те се крият зад фасадата, че са привърженици на демократичното общество и защитават неговите интереси.


-Този президент е избран от гражданите на България…


-Благодарение на харизмата на Бойко Борисов. Ако Плевнелиев оглави която и да е партия, ще видите истинските резултати. Този президент обслужва не интересите на народа, а тези на определен кръг от предприемачи. Макар да кажа това, аз никога не съм и не бих предприел каквото и да е срещу държавата или управлението. Като мажоритарен собственик на една от най-големите банки в България аз имам интерес страната да е стабилна, а не по улиците да има протести. Такива събития ще са от полза за хора като Иво Прокопиев.


-Определят Ви като един от най-влиятелните хора в страната. Какво означава да имаш влияние в България?


-Бизнеса, който ръководя, е в различни сфери. Но, реално погледнато, има ли в света дори една държава, в която бизнесът да не е важен и за политиката? Никога не съм участвал в създаването на което и да е правителство на България. Половината от кабинета „Борисов“ обаче, по-специално икономическите и финансови експерти, както и Плевнелиев, който преди бе министър на регионалното развитие, бяха издигнати от кръговете, които споменах по-горе.


- Корпоративна търговска банка често е представяна като неофициална банка на държавата.


- КТБ бе опорочена пред Европейската комисия заради сведения, че държавата я облагодетелства. Впоследствие обаче Европейската комисия не откри никакви доказателства за това и случаят е приключен. Моите врагове направиха всичко възможно да предизвикат разследване срещу държавата и банката, която оглавявам. Тези кръгове и в момента настояват президентът и служебният кабинет да продължат с атаките.


-Явно смятате, че сте жертва на хората от „Икономедиа“?


-Вижте, първата номинация за икономически министър в кабинета „Борисов“ през 2009 г. бе на Бисер Боев – бивш изпълнителен директор на „Икономедиа“. Неговата леля, съвсем случайно, е българският еврокомисар Кристалина Георгиева, а бившият финансов министър Симеон Дянков му е съученик. Боев не стана министър, защото обществото реагира остро. Като втори вариант бе избран Трайчо Трайков – колега на Дянков от университета. Трайков стана министър на икономиката, енергетиката и туризма. По ирония на съдбата, в момента кръговете около Кристалина Георгиева и „Капитал“ сега се опитват да се дистанцират от политиката, която на Министерството на финансите.


- Обяснете по-ясно!


- Икономическата им политика се провали. Не успяха да се справят с влиянието на световната икономическа криза, а по-късно и с кризата от задлъжнялост в България, защото следваха принципа на строгите икономии. Не взеха предвид факта, че по-голямата част от населението на страната живее на прага на бедността. Затова смятам, че не е подходящо президентът Плевнелиев да казва, че служебното правителство е нов старт. Какъв нов старт? На заден план стоят едни и същи хора.


- Истина ли е, че когато се провеждат обществени поръчки в стратегически за държавата сектори, Вие почти винаги печелите? Как става това?


- Финансовата криза донесе на КТБ повече възможности, в сравнение със ситуацията на други банки. Ако участваме в някой конкурс, ние просто правим най-доброто предложение. Аз просто съм обвиняван за всичко, което правя. Например за покупката на мобилния оператор Vivacom, който е сред лидерите на пазара. Миналата година собствениците на Vivacom избраха една от моите фирми, съвместно с VTB Capital, защото направихме най – изгодната оферта. Трябва да имате предвид, че приватизацията на Vivacom, бившата БТК, през 2004 г. бе осъществена на смешно ниска цена с посредничеството на „Булброкърс Консултинг“ – една от фирмите на Иво Прокопиев.


- Има упорити слухове, че Вашата банка е трезор за огромна част от публичните средства. Как ще коментирате това?


-Първо, има огромна разлика между термина „държавни пари“ и парите на държавните предприятия. Твърденията за предполагаема концентрация на депозити на държавния предприятия в КТБ идват отново от кръга „Каиптал“ и се отнасят до парите на фирми в енергийния сектор. Има стотици държавни компании, които работят в други сектори, и по-голямата част от тях не са клиенти на КТБ. Нашата банка е специализирана е сферите на енергетиката и инфраструктурата. Занимаваме се с това от 12 години. В този сектор в момента преобладават държавните компании. Ние работим с тях, отпускаме им кредити, даваме заеми дори на техните служители.


Когато спечелим някое обществено предприятие за клиент, това става в резултат на обществен конкурс. Просто нашите условия са по-добри. Например, за текущи сметки при нас, ние плащаме годишна лихва от 1,5%. В Австрия получавате по 0,1%. В момента не повече от 8% от клиентите ни са държавни предприятия. В крайна сметка, КТБ предлага голям набор от кредити с различни условия.


- Това, което описвате, е борба за власт на бизнесмените в България.


-Не става въпрос за борба за бизнес интереси. Аз не заемам пари на тези хора и не им дължа нищо. Тук става въпрос за бизнесмени, които се стремят да влязат в политиката. Защо Иво Прокопиев притежава „Икономедиа“? Ползва я като инструмент, за да защитава интересите си. Защо аптекарският бос Огнян Донев купи вестниците от концерна ВАЦ? Защото генерират голяма печалба? Не, защото Донев искаше да ги използва за собствените си политически амбиции.


- Огнян Донев твърди, че е купил ВАЦ, за да противодейства на влиянието, което Вие сте придобил чрез финансирането на „Нова българска медийна група“. 


- Никога не съм използвал вестници, за да атакуват конкурентите ми.


- Медиите на “Нова българска медийна група” вече започнаха да нападат президента…


- Те го критикуват, защото защитава корпоративни интереси, а не интересите на нацията. Президентът не е свещена крава. Той може да бъде критикуван.


-Вие не сте ги насърчавали да правят това?


- Как? Вижте, не бива да подценяваме журналистите. Те имат мнения, които биха могли да бъдат нпапълно различни и да не съвпадат с официалната позиция на някой от водещите представители на правителството. Не насърчавам никого, не се появавам поTV7, чийто собственици между впрочем се смениха.


- Нека хвърлим един поглед върху медиите в България. Имаме банкер, който подкрепя “Нова българска медийна група”, имаме депутат от парламента и неговата майка, на които принадлежи НБМГ. Имаме и един голям фармацевтичен производител и един мулти предприемач, който междувременно се чувства по-добре в Сингапур, отколкото в София. Сериозно – доколко може да съществува медийна свобода при тези обстоятелства.


- Рисувате една странна картина. Ние имаме прекалено много свобода в медиите. В България всеки може да каже и да напише всичко, без да се съобразява и да уважава етичните правила. Критерият за обективност, който е валиден в тази страна, в това доколко агресивно медиите нападат властта – правителството, президента. Вестниците обаче нямат чак такова влияние върху общественото мнение в България. Телевизията е много по-важна, а също и интернет със своите информационни портали. Голяма част от тези уеб страници между другото принадлежат на “Икономедия” и се управляват от съпругата на президента. Тя дълго време беше директор в издателството на “Икономедия”.


- Бихте ли се определили като олигарх?


- Ако под олигарх се разбира човек, който е заможен и управлява доста бизнеси – о’кей тогава и аз съм олигарх. Но в такъв случай олигарси са също така Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Ричард Брансън и Бернар Арно. Ако обаче определяме олигарха като бизнесмен, който с единия крак е в правителството и използва политическите си контакти за своя бизнес, то тогава със сигурност не съм никакъв олигарх.


- Политически къде стоите?


-Не съм банка на ГЕРБ, не съм банка и на БСП, нито на ДПС. За мен стабилността е най-важното нещо. Аз подкрепям всяко разумно правителство, което защитава националните интереси. Моите дейности са достатъчно големи, за да загубя много в случай на нестабилност, на рухване на валутния борд или други подобни събития.


- Къде се намира българската демокрация почти 25 години след падането на комунизма?


- Хората са разочаровани от тези 25 години. Те очакваха, че всичко ще се промени много лесно, което не се случи. Някои все още гледат с носталгия на комунизма. Аз смятам, че задачата на политиците тук, също като на тези в Брюксел, е да намерят пътища, за да направят страни като България по-силни. Пътят от кризата минава през укрепване покупателната способност на населението. И това може да се постигне единствено чрез насърчаване на нашите експортни ресурси и националното производство.


- Какво мислите за протестното движение в България? Разбирате си, защо тези хора излязоха на улицата?


- Всичко започна от хората, които живеят на ръба на оцеляването. С хора, които бяха много отчаяни. Естествено както винаги се получава, някои политически партии се опитаха да използват това движение, също и някои криминални елеминти, които са против цялата полицическа система.


- Беше ли мъдро решението на Бойко Борисов да се оттегли преждевременно?


- Той искаше да успокои напрежението на улицата. Правилно или неправилно – изборите ще покажат. Мисля, че ако беше останал на власт, протестите щяха да прераснат в кървави сблъсъци.


-И все пак, не изглежда ли така, сякаш той се опитва да избяга от политическата си отговорност?


-Лесно е да го критикуваме, щом не сме на негово място. Нещата са по-сложни. Да успокои хората на улицата бе част от неговите намерения. От друга страна, това е и част от стратегията за предстоящите избори. Оставката му вдъхна нов живот на желанието за власт на кръга „Капитал“.  Сега имаме временно правителство, назначено от президента. Мисля обаче, че този кабинет иска да запази влиянието си и след изборите. В действителност беше много трудно да се назначи правителство, което да е одобрено от парламента. Проучванията сочат, че големите партии за загубили доверието на хората и никоя партия няма шанс за парламентарно мнозинство след изборите.