Искате да разкодирате древния си произход? Фасулска работа. Достатъчно е да погледнете пръстите на краката си и ще разберете към коя племенна група принадлежите - на траки, славяни или прабългари. Такъв тест от дни шества във фейсбук. Той обяснява, че ако палецът на крака е най-дълъг и до него се подреждат по низходящ ред останалите, значи човекът принадлежи към славяните, пише Труд.


Но ако не палецът, а вторият пръст на нозете е най-дълъг, човек произхождал от траките. С прабългарско потекло пък са онези, на които вторият и третият пръст на ходилото са равни. "Съществува т.нар. дигитална формула на стъпалото и имам публикация по нея. Но пръстите на краката не могат да разкодират древния произход на човек, това е елементарно. На мен примерно вторият ми пръст е по-дълъг, но нося черти не на траките, а на илирите, тъй като имам документи, че прадедите ми са били кумански боляри в Южна Албания", казва д-р Велислав Тодоров.


Той е известен със заниманията си по сомотология, в която заключенията и изводите се градят на базата на човешки белези. "В публикацията си за дигитална формула на стъпалото сравнявам данните на цялото днешно българско население с тези на други народи. Но стъпалото не може да разкрие древния произход. Вярно, че най-често срещан е низходящият ред на пръстите, при който по височина следват първи, втори, трети, четвърти и пети. Но има поне още 10 пръстни варианта.


Траки, славяни и прабългари са основните групи, но България е етнически и расов коктейл, тъй като са се смесили още много племена като кумани, печенези, узи, готи, татари. От траките са останали само няколко романизовани групи, като каракачани и цинцари в Албания, Македония и Гърция, за които не са правени подобни изследвания.


По дигиталната формула на стъпалото не може да се уточни древното потекло на съвременника", убеден е д-р Тодоров. Известният специалист проф. Цветан Минков също заяви: "Такова нещо в антропологията няма."