Кампанията на ГЕРБ е обърната към хората, а не към опонентите. Това заяви Елен Герджиков, който отговаря за посланията в предизборната кампания.

В нея ще комуникираме нашите послания и кандидати и няма да се занимаваме с дискредитиране на опонентите. Кампанията образно е на два крака – единият крак са нашите кандидати, доказали се хора по места, а другият – програмата. ГЕРБ ще заложи на възможните и реални предложения, които не са обърнати към популизма. Кампанията ще бъде градивна и ще се осъществява в постоянен диалог с гражданското общество. Ние имаме желание никога да не се връщаме обратно в историята, каза Герджиков.

Посланието, под което ще премине кампанията, е "Имаме воля"! Искаме да кажем, че знаем какво трябва да се направи и имаме воля да го постигнем, каза още той.

„Няма да чуете чудеса от поредните чудотворци. Ние сме работещи момичета и момчета“, каза Томислав Дончев. Това е пътят на истината и разума, дори да означава отказ от безумни фантазии. Няма да предлагаме повече от нашите опоненти, няма да обещаваме неизпълнимото, а ще дадем рецепти България да стане по-добро място за живеене, добави бившият министър по еврофондовете.

Гордеем се с постигнатото до момента, каза Дончев. Успяхме да запушим не една пробойна, откъдето изтичаха публични средства, допълни той. „Ние сме достатъчно силни, за да признаем, че не бяхме съвършени и направихме грешки. Ръстът на икономиката не беше толкова, колкото хората искаха, доходите бяха по-ниски, допуснахме и кадрови грешки дали от младостта, или от желание да се вземе бързо решение. При всяка грешка обаче ние реагираме веднага, заяви Дончев.

Доказахме, че можем да носим отговорност, платихме не само нашата, но и сметката на другите. България няма друг път за развитие, освен европейския. Само растящата икономика може да осигури доходи и заетост и затова няма да обръщаме страната към Латинска Америка. Затова въпросът „как“ е мвого по-важен от въпроса „какво“. Затова грижата за малките и средните предприятия ще бъде основна, заяви Дончев.

Всички срокове могат да бъдат редуцирани поне наполовина, добави бившият министър. Освен това лицензионните и регистрационни режими могат да бъдат намалени наполовина. Можем да осигурим 5 млрд. лв. преки чуждестранни инвестиции в производство, а не в бетон и хотели. Ще осигурим подкрепа на 12 000 нови предприятия, заяви Дончев.

ГЕРБ обяви, че ще направи министерство на електронното правителство. Освен това мегаминистерство на икономиката, енергетиката и туризма. Ще се създаде отделно министерство на икономиката и туризма, обеща Дончев. ГЕРБ ще работи за справедлива цена на енергийните ресурси, чрез добива на газ в Черно море, България не само ще осигури енергийната си независимост, но и ще разчитаме на 35% по-ниска цена на газа.

Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще осигури по-ниска цена на еленергията, каза Дончев. Финансовата стабилност е гаранция за икономически растеж. Ние гарантираме запазването на валутния борд до влизането в Еврозоната, заяви бившият министър. Партията ще се стреми и към балансиран бюджет, а не бюджет на дефицитите. Всеки който предлага обратното означава, че ще се трупа дълг. Ние искаме да осигурим бъдеще на децата си, а не да ги товарим със задължения, защото безотговорно е родителите да харчат парите сега на децата си, заяви Дончев.

Ако се тегли заем, то парите трябва да са за образование и за инфраструктура. ГЕРБ ще работи и за запазването на плоския данък от 10%. Може да се гарантира 7-дневен срок за възстановяване на ДДС, лихвена амнистия за два месеца като реална подкрепа за малките и средни предприятия за минали периоди от две години назад. Тук не става въпрос за данъци, а за лихви, уточни Дончев.

Той призна и една от сериозните грешки, свързани с политиката към майките. Увеличаването на майчинските не трябва да бъде за сметка на детските градини и ясли, добави той. Ще се въведе минимално почасово заплащане, за да се ограничи младежката безработица. Можем да осигурим временна заетост за 50 000 младежи от общо 75 000 безработни младежи. Ще направим стимули за създаване на бизнес, разкри Дончев.

По думите му и за сектора Здравеопазване, и за сектора Земеделие могат да се кажат още много неща. При разумна и добра политика в земеделието може да се осигури по-висока заетост. Искам обаче да завърша с друго: темата повече прозрачност на изборите. Претендираме, че на база опита ни от последните години знаем как се прави това. От модела, който се използва, ние имаме отработени механизми, които се използват от администрациите. Прозрачността не бива да е заклинание, а процедура.

В сектора за Сигурност, правосъдие и вътрешен ред – ще засилим ресурсите, за да пресечем битовата престъпност в малките населени места с видеонаблюдението. Има сериозни проблеми, свързани с условията на труд.Това заяви Цветан Цветанов.