Не се доверявайте на телефонни разговори, свързани с даване на пари под какъвто и да е предлог - ваксини, операции и др. Още при получаването на подобно обаждане първо се свържете с Вашия роднина, за когото става въпрос, призовават от ОДМВР.
МВР няма практика да взема пари като гаранция за лице, извършило престъпление. За всяко породило се у Вас съмнение потърсете съдействието на полицейските служители, съветват от областната дирекция на полицията.


Повод за предупреждението от МВР- Софий област са две регистрирани измами на територията на областта.
Първият сигнал по повод телефонната измама бил подаден около 13.30 часа в петък от кмета на елинпелинското село Столник, който съобщил за 85-годишна жителка на селото е измамена да даде на непознат сумата от 700 лева. Възрастната жена получила телефонно обаждане от жена, представила се за нейна дъщеря, която заявила, че се намира в столична болница, болна е от свински грип и й трябват пари за ваксина. След трогателното начало „дъщерята” предала телефона на мъж, представил се за „д-р Йорданов”. След като станало ясно, че пенсионерката има само 700 лева,  „медикът”  накарал възрастната жена подробно да му опише банкнотите по номинал и по серийни номера, разпитвал я подробно как „асистентът” му да стигне до дома й. Внезапно към края на разговора „д-р Йорданов” съобщил, че асистентът му е вече пред къщата на жената и й наредил да излезе и да му предаде парите. Доверчивата пенсионерка изпълнила инструкциите и предала спестяванията си на мъжа, излязъл от бяла кола с надпис „Такси”.
Около 17 часа на следващия ден в РУП- Своге позвънил 84- годишен мъж от с. Церово, който съобщил, че е бил измамен от непознати за сумата от 5000 лева. Пред полицейските служители потърпевшият разказал как точно е станал жертва на телефонните измамници, като схемата се оказала напълно идентична с тази в с. Столник. Загриженият „д-р Йорданов” отново изискал подробно описание на банкнотите и изпратил  своя „асистент”, на когото дядото предал сумата от 5000 лева. Чак когато по една случайност два часа по- късно се обадила истинската му дъщеря, измаменият човек потърсил помощ от полицията.
По случаите са образувани досъдебни производства. Разследващите екипи работят активно по установяването на извършителите.