Роденият на 30.03.1933 година в Лопян дългогодишен учител и общественик Васил Иванов Цолов днес събра свои близки, колеги и приятели по повод неговата 80-та годишнина.
Половината от живота му, 41 години, е „навъртял” като учител, възпитател и дружинен ръководител. Почти през цялото време беше и председател на училищната профорганизация. Участвал е и в други обществени звена в Лопян. Селскостопански труженик и отличен работник, с каквато и работа да се захванеше. Много от направеното по подобряване на материално-техническата база и интериора на училището е негово дело или под негово ръководство. 
В същото време над 15 години беше председател на тогавашния Български земеделски народен съюз в Лопян. 
Почти от самото създаване на прочутия някога със своите изяви и награди смесен народен хор под ръководството на Пейо Пеев, Васил Цолов е бил и е и до сега член на състава.
Затова и повечето от присъстващите по повод на годишнината бяха именно някогашните и сегашни хористи.
Поздравиха го ръководителят на хора Пейо Пеев, някогашната му колежка учителката Мария Пеев, кметът на селото Лако Кръстев, Христо Христов - директорът, с когото са работили повече от 10 години заедно по онова време.
Директорката на училището и председател на народното читалище в Лопян Мила Манчева прочете поздравителни адреси към юбиляра от името на кметството и на училището.
Много цветя и подаръци получи Васил Иванов Цолов, които са израз на дълбоката благодарност и авторитет, с които се ползва и днес като учител и общественик. В негова чест колегите му хористи  изпълниха няколко хорови и индивидуални песни.