Ще бъдат разположени осем щанда, в които ще се извършват различни видове измервания и изследвания – на ръст, на кръвно налягане, на функционалното състояние на сърцето, на белите дробове. Ще се измерва нивото на холестерола, ще се прави антистрес масаж. Накрая получените данни ще бъдат вкарани в компютър, който ще определи биологичната възраст на всеки дошъл, а лекарите ще му дадат необходимите консултации и съвети.


Какво означава биологична възраст? Може да сте на 50 години, например, а здравословното Ви състояние да отговаря на това на 30-годишен или 80-годишен – това е всъщност реалното състояние на Вашия организъм. Здравното изложение ще предложи и здравна литература – брошури, дипляни, които да ни насочат към по-здравословни навици и да ни напомнят за осемте фактора, отговорни за здравето ни – добра храна, движение, вода и чист въздух, слънчева светлина, не на отровите, почивка и добро настроение.


По време на здравното изложение ще бъдат изнесени и две лекции:


Д-р Огнян Тошев: "Как да преодолеем враг № 1 – Сърдечно-съдовите заболявания"


Д-р Гергана Гешанова: "Седем прости навика добавят 11 години живот"


Освен това лекарите ще отговарят и на въпроси на публиката. Разбира се, здравното изложение е абсолютно безплатно и се прави съвсем доброволно от ангажираните благотворително с каузата за профилактика лекари и медицински сестри.


Ползата от посещението на здравното изложение за всеки е най-малкото в това, че може да научи повече за здравословното си състояние.


А може да се научат и нови неща, които хората не са знаели. Например по отношение на здравословното хранене българинът като цяло е доста назад, а от лекциите и съветите на лекарите може да се научи например каква е ролята на мазните храни за здравето ни, как влияе оцетът, водата – неща, за които много не се замисляме. В България прекаляваме доста с мазнините, а те са една от основните причини за сърдечно-съдовите заболявания. Разбира се, здравословният начин на живот не означава крайности, а всичко да бъде премерено и добре балансирано. 


Подобни изложения се организират по целия свят от 1982 г насам, като началото е в Манила, Филипините. В България се организират от 2004 г, досега в почти всички областни градове, а в много от по-малките. В национален мащаб те вече са посетени от повече от 10 000 души. 


Изложението се открива на 6 април от 14:30 в в многопрофилната зала на читалището. Организатор е софийската фондация „Грижа за здравето.“