Десетки протестиращи се събраха днес пред сградата на македонското посолство в София. Недоволството е заради поругаването на паметника на българите, загинали при потъването на туристическия кораб "Илинден" в Охридското езеро", съобщи Стандарт.

Паметната плоча бе осквернена в със свастики и изрисувана с червен спрей и надписи "Фашисти". Оскверняването стана в същия ден, когато българският президент Росен Плевнелиев и македонският му колега Георге Иванов постигнаха договорка при среща във Ватикана да се срещнат скоро в Охрид. Днес пред македонското посолство в София се събраха протестиращите от палатковия лагер край Народното събрание водени от македонския българин Перица Аврамов.

"Не сме фашисти!" скандираха бунтарите. Те настояват Македония да вземе мерки срещу вандалщината и поругаването на българската история и паметници. "Днес ни приеха на разговор и в понеделник ще връчим протестно писмо. Исканията ни са да ни позволят да облагородим паметника, да има охрана и видеонаблюдение, както и да се намерят извършителите на това престъпление", обясни пред "Стандарт" Аврамов. Той е роден в Скопие и произхожда от стара българска фамилия, която е репресирана от комунистическия режим в бивша Югославия. Български гражданин е от 2001 година.

Оскверняването на паметната плоча вече бе осъдено от местните власти в Охрид, мнозинството от жителите на града също изразиха възмущението си от случилото се. Македонската полиция все още не е разкрила извършителите на вандалския акт. Монументът бе издигнат преди година в памет на 15-те загинали българи на 5 септември 2009 година в Охридското езеро.