Център „Жажда за живот” към Сдружение „Онкоболни и приятели в Ботевград” организира профилактични прегледи за рак на гърдата. Те ще се проведат на 20 април от 9 до 18 часа в центъра, който се намира  в кабинет 117 на бившата поликлиника. Прегледите ще извършва д-р Кръстьо Тихчев - онколог хирург, направил множество животоспасяващи операции на наши съграждани.
За записване - на място в центъра, всеки ден от 10:00 до 12:00 часа.
Преглед за рак на гърдата могат да преминат както жени, така и мъже, съобщиха от организацията на онкоболните. За ехографското изследване се заплаща 10 лева.


„Мъжете също заболяват от рак на гърдата. Напоследък тези случаи зачестиха. Счита се, че 1 % от раковите заболявания на гърдата засягат мъжете. Симптомите при тях са същите като при жени. Откриването на тумора е случайно, при опипване се усеща бучка в гърдата, обикновено неболезнена, с различни размери и хрущялоподобна консистенция. Важно е ранното диагностициране на болестта рак на гърдата, за да има успех лечението и положителен резултат.
В България годишно се регистрират по 3800 души, болни от рак на гърдата. Около 1200 умират поради  късното откриване на заболяването. Колкото по рано се открие болестта, толкова по-голям е шансът за пълно оздравяване. Черната статистика трябва да се разпространявана постоянно. Така хората ще започнат да обръщат повече внимание на здравословното си състояние”, каза пред наш репортер Веселка Маринова, председател на Сдружение „Онкоболни и приятели в Ботевград”.