Информацията за досие на лидера на БСП Сергей Станишев с псевдоним "Московеца" е манипулация, заяви председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов пред БНР.

Той обясни, че е направена проверка след появилите се в различни медии публикации по въпроса.

В картотеката на Комисията има само един човек с такова наименование, който нито съвпада по години, нито по име . "Абсолютно е проверен, така че става дума за манипулация", посочи Костадинов.

Шефът на Комисията по досиетата обаче отказа да съобщи на кой е оповестеният псевдоним "Московеца". "Господинът не е публична личност", не може да се оповести неговото име, заяви той.

По думите му Сергей Станишев е проверяван няколко пъти - като лидер на БСП, като министър-председател и като народен представител в 41-вото НС. Проверката не установила сътрудничество с каквито и да е служби.

Преди ден социалистът сам заяви, че ще поиска прокуратурата да разследва кой е изготвил този фалшификат за принадлежност към ДС и го e пуснал в публичното пространство.

"Очаквам Комисията по досиетата за пореден път да се изкаже по въпроса дали съм имал принадлежност към бившата ДС. Този фалшификат е конкретен пример за черен PR, насочен срещу политическия опонент и опит за манипулация на българските избиратели", коментира лидерът на БСП.