Международният ден на ромите бе отбелязан с музикално-поетична програма в ромската махала в Ботевград. В тържеството взеха участие състав “Ромска младост” с хореограф Цвети Дилова и организатор Йорданка Маринова, Детска танцова школа за интегриран фолклор и други.


Гости на ромския празник бяха кметът на общината Георги Георгиев, зам.-кметът Красимир Андреев, секретарят на общината Цеца Иванова, общински съветници и други.


Поздравление към ромите поднесе кметът Георгиев. Той изрази мнение, че малко от тях присъстват днес на празника в ромската махала. "Не виждам много голяма част от вас на днешния празник. И не за това, че кметът е тук, кметът винаги ви е уважавал на този ден. Като че ли нещо се случва сред вас и вашите редици, щом като на празника си вие не сте единни и не празнувате заедно. Независимо от всичко – празник е! Още веднъж ви пожелавам да сте живи, здрави и сплотени", каза Георги Георгиев.


8 април /1992 година/, по предложение на Романо юнион ООН и Европейския съюз, е обявен за Международен ден на ромите.


На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война, както и годишнината от Първия международен конгрес на ромите, проведен през 1971 г. в Лондон.