Очакваме проверката на Еврокомисията да даде един реалистичен поглед на това какво се случва в българската енергетиката. Ще стане ясно и какви точно са договорите и дали те отговарят на европейското законодателство.", заяви в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Той отказа да съобщи подробности за договорите, както и да назове кои са точно те. "Трябва наистина да видим в сектора "Енергетика" къде са изкривените отношенията", добави Василев. Според него, ако те се оправят, няма да има увеличение на тока, но ако не се оправят, това ще се случи.

Като пример Василев даде  данни на една фотоволтаична централа. По думите му, излиза, че централата е работила 32 часа за едно денонощие чрез слънцегреене. Министърът съобщи, че се провеждат в момента вътрешни проверки. "Към момента само от едно ЕРП има около 50 такива примера", съобщи още Асен Василев.

Относно цените за ток за бедни и богати, Василев заяви, че лично той е против различните ставки, защото това дава възможност за кражба. Министърът припомни, че има енергийни помощи.

Асен Василев отрече да има натиск върху него и поясни, че  причината за това е, че няма натиск върху правителството.