Ивайло Николаев Кардашев се класира за националния кръг на състезанието IT „Знайко”. Момчето е ученик от трети „а” клас на ОУ „Васил Левски”. В извънучебно време посещава занятията на клуб „Изработване на презентации” с ръководител Снежана Геновска. Клубът е сформиран по проект „Успех” през миналата година.


„Областният кръг се проведе на 9-ти март. Работихме по три задачи. При първата изискването беше да използваме програмата Paint. Имахме лист, разделен на три части, в средата с кръгче, в което трябваше да нарисуваме фигури, предмети или картини с буква по избор. Аз избрах буквата „К” и нарисувах къща, кокиче и кутия. Условието на третата задача беше да използваме възможностите на програмата за текстообработка Word, чрез които да променим шрифта и големината на буквите, както и да оцветим текст в стихотворение, озаглавено „Пролет”. Третата задача включваше изработка на компютърна презентация. Бяха задени няколко теми и всеки участник трябваше да избере една от тях. Всяка тема съдържаше определени картини. Аз избрах футбол. За изработка на презентацията използвах инструментите на програмата  Power рoint. Проектът съдържаше 10 слайда, чрез които разказах за футбола в миналото и днес, за моите любими футболисти Христо Стоичков и Димитър Бербатова, за техните успехи и награди и за това, че аз и моят приятел също искаме да играем футбол и никога да не получаваме червени картони”, сподели Ивайло Кардашев. Той добави, че в една от задачите е имало и уловка.


„Много се радвам за успеха на Ивайло. В областния кръг на състезанието трябваше до вземе участие още един представител на клуб „Изготвяне на презентации”, но момичето нямаше възможност да се яви, каза Снежана Геновска. –Моето мнение е, че състезанието IT „Знайко” е едно от най-авторитетните и интересни за ученици от начален етап на обучение. Затова се надявам в бъдеще повече наши възпитаници да участват в тази надпревара.


Снежана Геновска разказа за дейността на клуб „Изготвяне на прозентации”. В него участват 10 ученици. С помощта на компютрите те реализират проекти, свързани с местни и национални празници, с училищните тържества и българските народни традиции.
„През миналата година провеждахме занятията два пъти седмично, а тази – веднъж седмично, за да може децата да се подготвят за външното оценяване”, сподели още г-жа Геновска.