11 април  е обявен от ООН като Международен ден на освобождението на затворниците от фашистките концлагери.
Датата е избрана заради избухването на въстанието в Бухенвалд на 11.04.1945 г. Преди това, на 27 януари 1945 г. са освободен от настъпващите руски войски лагерът на смъртта в Освиенцим. След Бухенвалд, на 11 април 1945 г., следват лагерите в Сакенхаузен -22 април, Дахау - 29 април и Равенсбрюк - 30 април.


Днешният ден е определен за международен  в памет на загиналите близо 11 милиона от 20 милиона души, лишени от свобода, в 14 000 концентрационни лагери, създадени от нацистите. Всеки пети затворник е бил дете.
Общинското ръководство на Българския антифашистки съюз също отбеляза Деня на концлагеристите.
В краткото си слово председателят на общинското ръководство Чавдар Крачунов припомни моменти от антифашистката борба в нашата страна: осъдени, в това число и на смърт, са  над 25 000 комунисти, земеделци, ремсисти, дори безпартийни борци срещу фашисткото диктатура. С едноминутно мълчание и със ставане на крака беше почетена паметта на загиналите. 
Изненадата на днешното честване беше съобщението, че познатият в града и общината ни Евлоги Пешев е криел 70 години, че е участвал в антифашистката борба и за подривната си дейност в неговия край е с присъда от тогавашната фашистка власт. Той показа на присъстващите съответните документи: за присъдата и за последвалата след това реалибилитация.
За това си деяние той не само, че  не е споделил с никого толкова години, но не се е възползвал и от привилегиите, които се даваха непосредствено след 1944 година на участници в антифашистката борба и на техните деца.
Евлоги Пешев е от с. Бобов дол, учител по образование, останал да живее в Етрополе като етрополски зет. Впрочем той е и едни от някогашните инициатори около Николай Коев, които поставят началото на Празника на етрополските зетьове.
Според разказа му, е участвал в саботажна група с още няколко негови съселяни, за да подпомогнат свалянето на тогавашната власт. В продължение на дни са прекъсвали елезахранването по далекопроводната мрежа за мини Бобов дол, към която са били прикачени и няколко фабрики. 
Разкрили са ги по най-нелеп начин, като при една от акциите момче от тяхната група е щяло да загине от токов удар. Отървало се е само с пообгоряло яке и, за да не му се карат в у дома, го скрива в някакви храсталаци. От дума на дума, за случая научава цялото село. През това време, разтревожени от постоянното спиране на тока, полицията обхожда трасето и един от полицаите намира обгорялата дреха. Представя я на кмета и от там вече се разбира на кого е и започва разкриването на всички участници.  
Групата е изправена пред съд. За Евлоги, като най-млад член, съдът му признава като присъда времето в полицията по врече на разпитите. Така е записано и в документа, който той днес представи по време на разказа си.  
Така Евлоги Пешев се явява на практика най-младият признат участник в антифашистката съпротива.
За тази му дейност Българският антифашистки съюз го награди с почетен знак и грамота. Заедно със значката, получи книги, цветя и други предметни награди.