Българското здравеопазване е в колапс. Това се дължи на непредвидимата политика на ГЕРБ. Натрупаха се много проблеми в болниците, но за съжаление не само там.

Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той говори след срещите си с ръководствата на Български лекарски съюз, Националната аптечна мрежа, Българския зъболекаски съюз и Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България. ГЕРБ си правиха експерименти със здравеопазването и всички виждаме резултатите. Проблемите са ужасни и всички са недоволни. Недоволни са лекарите, медицинските сестри и пациентите, продължи Станишев. Голяма част от медицинските заведения са пред фалит. Здравеопазването и фармацията не могат да бъдат на 100% финансова дейност и да се търси само печалбарството. Трябва да има достъпност на хората до здравната система. Дискусията ни с представителите на лекарските съсловни организации беше много открита, разкри Станишев. Работата на НЗОК беше тотално опорочена от страна на ГЕРБ. Лекарите бяха репресирани и подлагани на натиск през последните 4 години, каза още Станишев. Президентът Плевнелиев е гарант за честните избори. Искам да му кажа, че честни избори не се гарантират с декларации и празни приказки. Той беше първият държавен глава, който беше избран с редица политически машинации и голяма партия не призна неговия избор. ЦИК се е превърнала в инструмент на една политическа партия. Росен Плевнелиев трябва да се стегне и да заработи честно и почтенно, завърши Станишев.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов беше на мнение, че всички политически партии през последните 23 години са обещавали реформи, но никой не е направил необходимото в областта на здравеопазването. Искам да призова всички да спрат да ни наричат медицински работници. Ние не сме работници, а служители. Даваме всичко което ни е по силите, за да служим на хората. Здравеопазването трябва да излезе от политиканстването. Най-големият проблем в момента е липсата на кадри, разкри Райчинов. Здравеопазването трябва да бъде приоритет, защото това ще е приоритет за оцеляване на нацията. Вярвам че, партиите не искат да загубят електората си. Здрава и образована нация е пътят за излизане от сегашното ни положение.

Д-р Миланов от Българския зъболекарски съюз беше на мнение, че държавата е длъжник на здравеопазването и по специално на денталната медицина. Нашите млади кадри трябва да остават в България и да работят тук. Имаме огромни проблеми. В момента, В България няма програма, която да се грижи за денталните проблеми на хора, които са инвалиди. Това е недопустимо в 21 век в страна членка на ЕС, категоричен беше д-р Миланов. Трябва да има диалог и градивна критика между държавата и нас, завърши той.

Антон Вълев, който е магистър фармацевт и председател на Националната аптечна мрежа заяви, че фармацевтичния бранш е изцяло подчинен само на целта за търговска печалба. Аптеки има само в големите населени места. Хората от селата са принудени да пътуват по 100 км, за да си закупят лекарство. Това е недопустимо, продължи той. Аптечната система трябва да е подчинена на гражданите и пациентите, а не на идеята за печалба на 100%. Цените на лекарствата трябва да бъдат фиксирани. Трябва задължително да се въведе аптечната карта, завърши Вълев.