Шефът на най-голямата държавна ТЕЦ "Марица-изток 2" Георги Христозов се оказа един от най-богатите хора в родната енергетика. Според имотната му декларация, огласена вчера, той държи на влог почти 3.5 млн. лв. Сумата е разделена в три депозита в лева и един в евро. В родна валута сметките са с 542 588 лв. 506 666 лв. и 1 034 597 лв.

В евровалута Христозов е спестил 718 146 евро.

Освен парите той има още къща с двор във Видин, както и по 50% от друга къща с 3 декара двор в с. Узунджово, Хасковско, както и от 470 квадрата парцел в самото Хасково. Като виц звучи, че заможният енергетик кара нова "Лада 2170 Приоре". Колата е купена през 2010 г. срещу 10 300 лв.

По-интересно от милионите на Георги Христозов е как той заема шефския пост на най-големия ТЕЦ на Балканите, след като няма допуск за работа с документи с гриф "строго секретно". Това разкриват документи, предоставени на в. "Стандарт". Така на практика Христозов няма право да заема длъжността изпълнителен директор. За да избегне клопката на закона, той е намалил степента на секретност на деловодството в държавната централа на "поверително". Преди това обаче Христозов е водел цяла битка със съдебната система, за да му се издаде документ, че съдебното му досие е чисто и той е реабилитиран. Точно 2 години и 2 дни, след като е назначен за шеф на топлоцентралата, на 29 декември 2009 г. държавната комисия по сигурност на информацията уведомява Христозов, че той няма достъп до класифицирана информация.

Препъникамъкът да получи този достъп е съдебното досие на енергийния бос. На 6 януари 2010 г. на бял свят излиза свидетелство, според което Христозов е осъждан по Закона за валутните ценности през декември 1989 г.

Той е осъден само на глоба от 1000 лв., но лепнатото петно му спъва кариерата.

Христозов се опитва да реши проблема, като подава чрез адвоката си Христо Маринов искане до Хасковския районен съд за заличаване на регистрацията му за съдимост. Реабилитиран съм на 9 януари 1991 г., пише Христозов в молбата си. Съдът обаче му отказва.

Впоследствие директорът предприема стъпки за намаляване на нивото на регистратурата до ниво "поверително", макар всички ТЕЦ-ове да се смятат за обекти от значение за националната сигурност и да са с ниво "секретно". Така дълго време Христозов подписва документи с по-нисък гриф на секретност. "Това е грубо нарушение на Закона за класифицираната информация, а самият Христозов подлежи на наказателна отговорност", смятат експерти.

Макар според имотната си декларация шефът на "Марица-изток 2" да притежава лада, той не опира до нея. В работно време Христозов се вози на топмодела на "Фолксваген Фаетон". Отделно автопаркът на ТЕЦ-а включва три лимузини "Волво", както и два джипа от същата марка.

Не е ясно откъде Христозов е спастрил толкова много пари, пише още "Стандарт". Той е директор на държавния ТЕЦ от декември 2007 г., като е най-дълго задържалият се шеф, успял да работи с 2 правителства.

Макар да се смята за приближен до БСП, енергийната кариера на Христозов започва при кабинета "Костов", когато оглавява ТЕЦ "Брикел". Големия си удар обаче прави по времето на НДСВ. Тогава приватизира "Видахим" чрез доверения си човек Борислав Лоринков, а приятелката му Севдалина Димитрова е назначена за изпълнителен директор на завода за гуми. През 2007 г. Христозов става много близък с БСП, а тогавашният министър Петър Димитров го назначава за шеф на ТЕЦ "Марица-изток 2". 14 месеца по-късно, през ноември 2008 г., Христозов става клиент на прокуратурата. Разследването е за далавери с доставки на оборудване. Директорът купувал резервни части и технологично оборудване на десеторно завишени цени. Освен това продавал ток на занижени цени. Така е ощетил държавата с над половин милион лева, гласи сигналът срещу Христозов. В крайна сметка обаче той се измъква сух от скандала.