Темата с нерегламентираните подслушвания, извършвани от българското вътрешно министерство, е привлякла вниманието на европейските законодатели и този въпрос ще бъде разгледан от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ) на Европейския парламент. Това съобщиха за БТВ от пресслужбата на ЕП.

От европейското законодателно събрание потвърдиха, че тази тема е била обсъждана по време на Съвета на председателите на Европарламента днес, в рамките на провеждащата се в Страсбург пленарна сесия.

За момента все още не е определена дата, на която темата за незаконните подслушвания ще бъде включена в дневния ред на ЛИБЕ, но от ЕП уточниха, че членовете на парламентарната комисия ще приемат резолюция по въпроса.

Международните наблюдатели припомнят, че в компетенциите на комисията ЛИБЕ спадат въпросите свързани с защитата на правата на гражданите, борбата с дискриминацията, полицейското и съдебно сътрудничество и др.

Комисията дава становища по всеки един от тези ресори, включително въпросите засягащи присъединяването на България към Шенгенското пространство.