Първият български космонавт генерал-лейтенант Георги Иванов, придружаван от съпругата си и проф.Таня Иванова от Института за космически изследвания към БАН, се срещна с ученици и учители от ОУ „Н.Й.Вапцаров”. Срещата се състоя в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Ивона Кулинска прочете есе на тема „Космосът и ние”. Последва компютърна презентация, подготвена от клуб „Галилей”, сформиран по проект „Успех” в учебното заведение. Чрез нея учениците проследиха историята на космонавтиката и българския принос в космическите изследвания. За подготовката си те получиха поздравления от гостите. От своя страна проф.Иванова разказа подробности за участието на българските учени в овладяване на Космоса. Тя сподели с децата за осъществяването на различни проекти, сред които създаване на сондов прибор П1 за директно измерване на параметрите на йоносферната плазма, за първата космическа оранжерия с компютърно управление и други.


Присъстващите ученици буквално атакуваха Георги Иванов и проф.Таня Иванова с въпроси. Космонавтът сподели с тях за първата си мечта да стане моряк, за обучението си във военното училище, за подготовката си в звездното градче, за първия космически полет, в който участва, и преодоляването на рисковата ситуация по време на полета. На въпроса какво представлява Земята от Космоса, той отговори: „Вижда се цялата Земя. Тя е покрита с бели облаци, виждат се синьо-зелените морета и океани, много добре се очертават големите градове, над всички тях има черен дим – това е замърсяването от нас, хората.”. И Георги Иванов, и проф. Иванова бяха категорични, че стъпването на човешки крак на Луната не може да се подложи на съмнение. „Не един, а дванайсет души са стъпили на Луната, за което има много доказателства. Дори в нашия природонаучен музей има камък от Луната”, обясни Таня Иванова.
Не бе отмината и темата за съществуването на извънземни. „Има над 150 милиарда звезди като нашето Слънце. На един процент от тях може би има някакви условия за живот. Нека да е много малък, но все пак има. Но до момента няма данни за съществуването на извънземни и осъществяването на контакти с тях. Има истории за тези същества, но те се създават, защото на хората им е интересно да слушат”, отговори първият роден космонавт. Георги Иванов пожела на учениците да учат много, защото без знания човек не може да стане космонавт. Според него бъдещето на космонавтиката е полет на човек до Марс и създаване на база на Луната.


На срещата с Георги Иванов присъстваха още секретарят на общината Цеца Иванова, директорът на Историческия музей Тодорка Коцева, директорът на ОУ „Н.Й.Вапцаров” Евгения Иванова, учители, граждани.


Евгения Иванова съобщи, че първият български космонавт гостува на училището по покана на клуб „Галилей” с ръководител Блага Маркова. Тя сподели още, че в ОУ "Н.Й.Вапцаров" има създадени общо 33 клуба по проект „Успех”.


„Клуб „Галилей” работи от две години по проекта. В него участват ученици от седми клас. Основната идея, когато започнахме, беше да се повиши интересът им към науката и към изследванията, свързани с Космоса. Преди три години работихме по друг проект. Със средства от него закупихме телескоп, който използваме в нашата учебна дейност”, сподели Блага Маркова.