Роми окрадоха палата на Събка Рашкова в Катуница. Кражбата била установена преди около десетина дни, а този четвъртък последвали арести на общо осем млади мъже от селото. Шестима от тях били роми, а останалите двама – българи, обясниха местните хора.

„Само килима и два телевизора взехме. Нищо друго. Нямахме пари и затова влязохме в къщата да крадем.” Чистосърдечното признание с широки усмивки направиха Гошо и Марин от ромската махала на Катуница. Вчера сутринта те били пуснати от ареста, където преспали една нощ. Веднага след освобождаването двамата първо отишли да пият кафе, тъй като не били спали цяла нощ.

Според информация от полицията в Пловдив от палата били отмъкнати 100 метра медни тръби от парна отоплителна инсталация, малките LCD телевизори и други дребни вещи, съобщава “Монитор”.

Къщата на дъщерята на Кирил Рашков – Събка, на ул. „Ягода” 1 се оказала законно построена и затова оцеляла при бутането на съседните сгради в същия имот. Точно в този палат ромите се криели по време на бунтовете в Катуница след смъртта на 19-годишния Ангел Петров на 23 септември 2011 г., припомниха местните хора. След като Рашкови напуснали селото, изнесли покъщнината си само от незаконните палати, които впоследствие били съборени. Къщата на Събка останала във вида, в който обитателите я зарязали при бягството си от Катуница. Вътре била цялата им покъщнина – климатици, телевизори, килими, пердета и най-важното, което привлякло вниманието на крадците – медните тръби от локалната парна инсталация.

„Три нощи кучето се скъса да лае. Опъваше синджира и не ни оставяше да спим. Излизах навън, но в тъмното нищо не се виждаше”, разказа съсед на обраната къща. Сред арестуваните българи бил и големият син на Георги Тюлев–Молива от Катуница – Васил. Той и негов приятел са заподозрени, че са отмъкнали 100-те метра медни тръби от къщата на Цар Киро. Освен тях били закопчани още Йордан Г., Кирил Х., Тодор Т. и две момчета на по 17 и 16 години. Васил, Георги и Марин са с криминални досиета в полицията за кражби.