СРС-тата и бръмбарите подмениха дневния ред на гражданите. Това обяви пред БНР президентът Росен Плевнелиев.

Хората искаха дебати за безработицата и доходите, а ние се замерваме със СРС-та и компромати, допълни той.

Сегашните парламентарни избори са много тежки и ясно се вижда силно противопоставяне, смята държавният глава. Той е учуден от това колко напрегнати и тежки са изборите. По думите му, гражданите са изразили ясно какво желаят - да имат работа и нормални доходи. Затова той призова политическите партии да се фокусират върху важните за нацията въпроси и да се предложат мерки за решаването на проблемите.

Плевнелиев вижда решаването на проблема с подслушванията в трите власти. Хубаво е, че Прокуратурата е активна, това е в интерес на нацията и държавността. 20 години нацията е заливана от скандал след скандал, основно предизборно. ДАНС и МВР трябва да си свършат работата в момента. Същевременно и законодателната власт трябва да направи някои промени, каза той. Нека служебното правителство пренапише правилата в МВР, ако Прокуратурата посочи къде са пропуските.

Президентът призова за европейско решаване на проблема със СРС-та. По думите му, Държавният департамент на САЩ и ЕК внимателно следят казуса. Ще бъде много лошо, ако България замете скандала сега, когато прожекторите са насочени към нея, каза президентът.

Ситуацията, в която се намираме, има много силен потенциал за добро развитие. Имаме проблем, който целият свят вижда. Когато го решим, светът ще каже: "Браво на българите". Няма лошо да имаме проблем, но е страшно зле да не се решава повече от 20 години, заключи държавният глава.