Комитетът на гражданите от Ботевградска община /КГБО/ внесе днес в общинската администрация искане, в което предлага да бъдат направени допълнения към Правилника за работа на ОбС. Искането е адресирано до председателя на ОбС Йорданка Лалчева. Копие от него ще бъде предоставено и на вниманието на кмета на общината Георги Георгиев. Публикуваме пълния текст на искането /без редакторска намеса/:



Искане


от Комитет на гражданите на Община Ботевград (наричано за кратко КГБО)


Уважаема Госпожо Лалчева,


с подписването на настоящите предложения ние, долуподписаните жители на Община Ботевград, настоятелно искаме тези предложения да се разгледат на сесия на Общински съвет Ботевград и да влязат като промени в Наредбата за работа на Общински съвет Ботевград. Приложено представяме нашите предложения.


МОТИВИ


В днешните времена на криза, е изключително важна прозрачността на едно управление като ясен индикатор за неговата обществена ангажираност и воля за извършване на демократични действия, които винаги да са в полза на обществото.
Именно прозрачността е гарант за недопускане на корупционни практики в управлението, за изчистване на всякакви съмнения за неправомерни действия. Обратното - непрозрачността и неяснотата при действията, завоалираната мъгливост при направените от администрацията разходи, са също толкова ясен индикатор, че управляващите не искат да се ръководят от обществения интерес. Следователно, наличието на абсолютна прозрачност в дейностите по разходите на всяка една публична администрация е крайно необходимо, за да може да функционира съвременното демократично общество.


ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ДОПЪЛВАНЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА РАБОТА НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БОТЕВГРАД


1. На интернет страницата на Община Ботевград да се изброява цялата дейност на общинска администрация.
2. Възнагражденията от всякакъв вид правоотношения на общинската администрация да се публикуват на интернет страницата.
а. Изплатени командировачни средства - дневни, квартирни, транспортни, специални и други.
б. Протколни и представителни нужди.
в. Договори за външни услуги, чрез които се осигурява материално, техническо и информационно обслужване на администрацията.
г. Лихви и главници, които Общината изплаща по договори за кредит, както и лихви по просрочени договори на Общината.
д. Прозрачност на средствата за осигуряване на сметосъбирането, сметоизвозването и снегопочистването на Община Ботевград, което включва такси за депониране, плащания по договори с избраните фирми - изпълнители и всички съответстващи разходи за тази дейност.
е. Цялостна отчетност на съфинансирането, което се осигурява от Общината по национални и европейски проекти.
ж. Охрана на общинска собственост, анализ на финансовите резултати и представяне на годишните финансови отчети на предприятията, както и други разходи, свързани с общинска собственост и общински предприятия.
3. Информацията се публикува в интернет страницата на Община Ботевград не по-късно от 3 дни след вписване на разходите в счетоводните книги.
4. Консолидираната актуализация по информацията от горната точка за извършените разходи през предходния месец се публикува не по-късно от 10-то число на текущия месец.
5. Интернет страницата на Община Ботевград да разполага с форум и форма за обратна връзка с председателя на Общинския съвет и кмета, като по този начин се гарантира свободен достъп и изразяване на мнението на гражданите във връзка с публичните разходи на Общината и общинската администрация.
6. Данните от обратната връзка се събират в доклад от Комисия, съставена от общински съветници, служители в общинската администрация и граждани, и се представят пред Общинския съвет на всяко тримесечие.
7. Комисията по горната точка се съставя в срок от 3 /три/ месеца от приемането на настоящите предложения, като основната й функция е да следи за правилното и пълно изпълнение на настоящите предложения.
8. Заседанията на Комисията са открити за граждани.
9. Отговорност за изпълнение на настоящите предложения се възлага на кмета на община Ботевград.
10. При неизпълнение на задълженията на отговорните органи по тази наредба се носи отговорност по реда на действащото законодателство на Република България.



СПЕЦИАЛНО ИСКАНЕ:


Настояваме точките в това предложение да се разглеждат и гласуват от Общински съвет Ботевград по реда, по който са написани.


Искането е подписано от десет членове на Гражданския комитет.