Мажоретните състави при читалище „Христо Ботев” – Ботевград участваха в тържествата, посветени на Деня на детето в Турция. Празникът в нашата съседка се отбелязва официално на 23 април. По този повод се организират празнични програми във всички населени места. Момичетата от двата мажоретни състава и двама барабанисти от младежкия духов оркестър с диригент Константин Гайдарски имаха концертни участия в Eğirdir и още два града в област Isparta. Те отпътуваха за Турция на 20 април и се завърнаха на 25-ти този месец.


„В празничната програма участваха още състави от Азербайджан, Грузия, Полша, Румъния, Индия, Украйна, Турция. Единствените представители от България бяхме ние. Официалното откриването на празника беше много тържествено. В присъствието на цялото управление на града, военнослужещи, жители и гости прозвучаха химните на всички участници. По настояване на организаторите всеки състав излъчи участник, който да изпълни химна на своята държава. Вълнуващо бе подобаващото държание на домакините през това време. Те слушаха със затаен дъх, всички военни отдадоха чест”, разказа Иванка Христова, ръководител на мажоретните състави. Тя сподели, че ботевградските мажоретки са участвали и в дефилирите, и в концертите на сцената.


„По време на пребиваването ни бяхме настанени в хотел. През свободното време имахме възможност да разгледаме старинен римски град, да научим повече за градовете, които посетихме, за техния поминък - отглеждането на рози и ябълки. Рано сутринта на последния ден семейства чакаха децата пред хотела, за да ги разходят. За всяко дете имаше приемно семейство. В определен час всички деца, участвали в тържествата, и семействата се събраха в една местност, където заедно пуснаха хвърчила. Повече от 800 хвърчила полетяха към небето. Гледката беше много красива. С празника, който бяха организирали и с отношението си към участниците, турците показаха, че наистина имат специално отношение към подрастващите”, сподели още Иванка Христова.
За участието си мажоретните състави бяха отличени с плакет и индивидуални грамоти от домакините.