Наричат ги местни феодали - лично или чрез подставени хора държат общинската власт, готвят се и за централната. Моделът да си един от големите "работодатели" в малко градче и да поставиш в зависимост хората е типичен за две балкански общини в София-област - Ботевград и Етрополе.


Георги Георгиев е кмет на Ботевград трети мандат (този път от ГЕРБ) и агитира сина му Даниел Георгиев да влезе за втори път в парламента (също от ГЕРБ). Богомил Георгиев е избран за втори път за кмет на Етрополе, но едва сега, според местните, се опитва да заиграе като самостоятелен играч. Хората смятат, че е бил качен на поста от бившия депутат от управляващата доскоро партия Емил Димитров. Макар вече да е изключен от ГЕРБ и в остър конфликт със зам.-председателя на партията Цветан Цветанов, Димитров продължава да има влияние в града, дори и с мълчанието на съгражданите си.


Великденски подаръци


Козът и на двамата местни управници е социалната политика - нещо, което от БСП няма как да критикуват. И двамата са достатъчно находчиви, за да "заделят" от общинските бюджети и да осигурят по 30 лв. великденски добавки за пенсионери и майки, заради което опонентите им ги обвиняват, че агитират с общински пари.


За Георгиев от Ботевград гордост са пенсионерските клубове, откритото преди 3 години училище, безплатният транспорт в общината за всички пенсионери, покритата ледена пързалка, самодейните състави. Още в предишните си мандати въвел еднократна помощ за раждане на дете - от 200 до 600 лв. в зависимост от образованието на майката, а тази година от икономии от издръжката на съветниците ще даде за Великден и за Коледа по 30 лв. на пенсионерите навършили 65 г. към 5 май. От 29 хиляди избиратели в общината пенсионерите, които получават добавки, са 6 400.


Георгиев от Етрополе последвал примера му и само преди седмица общинският съвет е приел предложението от собствени приходи общината да даде по 30 лв. за Великден на неработещите пенсионери с пенсии до 220 лв. и на майките с деца до 2 години и 50 лв. за децата с увреждания. От екипа му се хвалят със социална трапезария за 100 възрастни, домашен социален патронаж, като 60% от таксата се поема от общината, нов дом за стари хора, безплатни дърва за социално слабите, литературните четения на издателство "Захарий Стоянов" на Иван Гранитски и 35% преасфалтирани улици.


От опозицията го критикуват за "много слаб контрол върху техническото изпълнение" на строителството. 50 метра се копаят 4 пъти, казва Чавдар Крачунов, председател на етрополската структура на Българския антифашистки съюз. Работниците, които реновират централната улица на Етрополе, са дошли чак от Девинско. Ругаят, че вместо да осигурят работни места навсякъде, партиите изкуствено разделят хората.


"Сърбахме им попарата" и "Всичко се слуша"


"Гласувахме за СДС, за ГЕРБ, уж за промяна, ама нищо. На никого не вярвам вече", казва без грам оптимизъм около 50-годишен работник, който от месеци не е виждал семейството си, а и не е ясно дали ще го види за празниците. Отдавна е напуснал Родопския край и се препитава по строителните обекти из страната, които вървят предимно с евросредства. Възмущава се, че той отива чак в Шумен, а в Сандански работят хора от Силистра. Не смята да гласува сега, омерзен е от всичко и смята, че новите партии са част от старите.


"Трябва смяна на старите партии, сърбахме им попарата, да дадем шанс на новите, например Национален фронт за спасение на България", си мисли възрастна жена, пенсиониран химик. "Шшшт, по-тихо, да не чуе някой", бърза да я прекъсне събеседничката й, която получила поздравителна картичка за Цветница от ГЕРБ. Казват, че искат да запазят анонимност, за да си "нямат неприятности после" и вмятат многозначително, че са с джиесеми и "всичко се слуша".


Двете са от най-голямото село в етрополска община Лопян. Химичката е възмутена, че целият Балкан над селото е на Емил Димитров и всеки ден се изнася дървесина, дори "ей такива борчета", посочва с пръсти диаметъра им - около 15-ина сантиметра. Те са "опозиция" и заради това, че подоходното разделение на кмета за великденските добавки ги ощетило.


Емил Димитров - приятел с всички


Макар и не много голяма, Етрополе е една от богатите общини - годишно в бюджета й влизат 3.7 млн. лв. концесионна такса от меден рудник "Елаците". Това пък й позволява усвояването на много евросредства по различни проекти - сградата на кметството е окичена с десетина информационни табели, а централната улица и площадът се реконструират. Изпълнителите, които печелят поръчките по тези проекти, са близки до Емил Димитров - това е публична тайна, казват в града.


"Няма страх, той е приятел с всички", казват в щаба на ГЕРБ. Когато обаче говорят за Димитров, се усеща неохота. За хората в града Димитров и ГЕРБ все още са едно и също и смятат общинските съветници от партията на Борисов за лоялни към бившия депутат, макар той да се е "кротнал" и да не участва активно на изборите сега. "Приятел с всички", но Димитров отсъства от фотосите, красящи шкаф в предизборния щаб на ГЕРБ, за който най-подхожда сравнението с олтар - на всяка снимка са бившият премиер Бойко Борисов и кметът, на два фотоса е президентът Росен Плевнелиев.


Заради ангажименти "извън общината", кметът на Етрополе и 30-годишната му заместничка Венета Гергова не можаха да разговарят с екипа на "Дневник", а Емил Димитров не отговори на позвъняванията ни. Местните твърдят, че той не е излизал в чужбина, а си е в Етрополе и дори в събота е участвал на конференцията на конкурентното му ловно-рибарско дружество "Орел" (тогава той беше гост и в предаването на Сашо Диков по "Нова тв", където показа sms-и, свързани по твърденията му с опити за влияние от Цветанов върху него и Мирослав Найденов - бел.ред.).


За намеренията на Димитров да участва с друга партия - нова или ВМРО (която в последния момент разпадна коалицията "Орлов мост" със Средна европейска класа, от която Димитров е избран за общински съветник в Етрополе през 2007 г.) се знаело отдавна, разказват етрополци. Говорело се и за сбирките в хотел "Еверест", който според местните се води на първия му братовчед - Емил Радославов, брат на бившия шеф на НСО ген. Димитър Димитров. От там преди месец "Нова тв" показа кадри, заснети със скрита камера на семинар за обучение на застъпници, чрез които всъщност се купуват гласове.


Работници от Девинско, наети от софийска фирма, ремонтират усърдно централната улица в Етрополе. Местните се оплакват от занижен контрол и неколкократно разкопаване на асфалта. "С месеци чакаме да ни сложат кофа за боклук и днес пак ни пропуснаха", споделя дребния, но не и маловажен проблем на майка на десетмесечно бебе.


Телевизионното предаване и конфликтът му с Цветанов осуетили плановете му за вота на 12 май. Или се е отказал, или добре са се скрили и не си издават намеренията, коментираха в щаба на БСП в понеделник с надеждата, че без конкуренцията на Димитров тяхната партия увеличава шансовете си.


Във вторник обаче градът осъмнал с разлепени плакати на ВМРО, която от години няма структура там. Местните зашушукали, че това е дело на хората на Димитров и явно не се е отказал да играе и на тези избори. Според мълвата вече се предлагали и по 50 лв. на глас. "Няма такова нещо, плакатите са разлепени от наши активисти и е организирана двудневна акция из София-област", отговори лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Бил се чувал с Емил Димитров миналата седмица покрай скандала с бившия земеделски министър Мирослав Найденов.


Етрополе осъмна на 30 април с облепен с плакати на партия ВМРО, която няма структура в града. Подозренията на местните паднаха върху бившия депутат Емил Димитров, че вече открито играе с партията на Красимир Каракачанов, а според мълвата в ромската махала на Етрополе се раздавали по 50 лв. срещу лична карта. Каракачанов отрече подобна схема и каза, че в понеделник и вторник била организирана акция за разлепване на плакати на ВМРО в София-област.


Прост народ подбива цената


"Етрополци навикнаха на купуването на гласове и видяха, че това се обръща срещу тях в даден момент и вече се мръщят на 50 лв., искат между 100 и 200 лв. на глас", твърдят местни социалисти. И си спомниха, че на първия тур на кметския вот през 2011 г. към 16-17 часа, когато ГЕРБ се изплашили, че губят, бързо били активизирани избирателите в ромската махала (около една пета от 11-те хиляди гласоподаватели на общината са роми) срещу 150 лв. на глас. Българите са прост народ, подбиха цената и се продадоха за 50 лв., надсмивали се тогава ромите.


Заради "високата цена" в Етрополско, хората на Димитров се били насочили към бедните райони на Северозападна България, за да трупат гласове за ВМРО, тълкуват още местни социалисти. На ядрения референдум в края на януари тази година са спечелили около 2200 гласа без никаква кампания срещу 750 гласа "против", толкова взимат и на първия тур на местните избори срещу 3150 за ГЕРБ, а на балотажа на президентските избори кандидатът на БСП Ивайло Калфин взима с около 200 гласа повече от Росен Плевнелиев - 2648 срещу 2457.


При разграничението на "добро" и "зло", социалистите в ролята на "добрите" се надяват да обърнат нагласите на етрополци и с помощта на работниците в рудника, които като финансово независими имат и мнение. Макар срещу тях да е изправена общинската администрация на ГЕРБ - 60-70 души на трудов договор и около стотина на граждански договор, както и кметските наместници по селата.


В Ботевград подозират, че ще пазарува вторият в листата на ДПС - зам.-председателят на общинския съвет в Самоков и бивш зам.-председател на "Евророма" Александър Методиев - Сали. Поне такива били настроенията в ромската махала, които се надявали да получат от щедрия си събрат 70-100 лв. на глас.


Врагът на БСП - бивш другар 


И ако социалистите имат надежда да обърнат мача в своя полза в Етрополе заради все още неясната роля на Емил Димитров, то в Ботевград битката им изглежда обречена и то от свой.


Кадърът на Комсомола и БКП Георги Георгиев напуска партията веднага след промените, но по-късно отново припознава червената идея и се връща в БСП, за да се раздели с нея окончателно, засега, в края на 2002 г. Основава партия "Инициатива за ботевградска община", с която печели първия си кметски мандат през 2003 г., за следващия е преизбран с друга местна коалиция с участието и на НДСВ, а през 2011 г. печели за трети път с листата на ГЕРБ.


"Вие си го отгледахте, ще си го търпите", разказват с горчилка в щаба на БСП какво чуват от местните. Още повече, че по стълбовете с плакати виждат свои "кадри", които сега са кандидати от други партии, като Българската левица и ДПС. Дори продължавали да казват, че са от БСП, но посочвали друг номер в бюлетината. Социалистите са меко казано обидени на централното ръководство, което така и не промени начина на издигане на кандидатите в листите и сега в нея няма представител на ботевградската организация. Не могат да опонират на най-силния аргумент на Георгиев в полза на сина му - "Ботевградчани ще решат за кой да гласуват, но на този град му прилича да има депутат и тъй като БСП не може да осигури избираемо място, ГЕРБ има, подкрепете него".


Срещу кмета на Ботевград Георги Георгиев има 38 преписки в прокуратурата за обществени поръчки, имотни схеми и други, казва опозицията му. Повечето се прекратени, останалите - затлачени във времето. Той обаче не се притеснява - преди седмица му била третата проверка от окръжен прокурор и нищо не открили. "Това, че не съм приятен на 10-15 или 30 души, които не могат да се домогнат до властта, си е техен проблем", заключава кметът.


"Другарите" му от БСП го определят като "душевно нечистоплътен, който умее да открадне, но и да се отблагодари на този, който му е помогнал и така си направил кръгове фирми, с които работи". Те пък осигуряват работа за местните, което дава повод на кмета да отчете най-ниска безработица в областта - 9-10%. "Клюкари и интриганти, които като лисицата, която не стигнала гроздето, не могат да се домогнат до властта", отвръща Георгиев на нападките.


Бащина гаранция


"Не нарушаваме нито конституцията, нито законите на страната. Аз да се откажа от сина си ли, или той от баща си?", е логиката на Георги Георгиев. Излязъл съм отпуска и агитирам не за сина си, а за кандидатите на ГЕРБ, каза той. Според него ГЕРБ трябва да спечели втори мандат, защото проблемите на държавата са такива, че докато една партия не повтори и не потрети мандата си, няма да се решат. Както при кметовете - за един мандат не може да се свърши кой знае колко. "Имаме воля, а другите имат мерак", агитира Георгиев за нов мандат на ГЕРБ.


Отрича основните обвинения на опонентите си, че използва общински пари за предизборна кампания. Твърди, че всичко се плаща от касата на ГЕРБ, дори и кметския телефон. Било съвпадение, че предизборните му срещи по селата са ден, след като в пенсионерските клубове се раздавали великденските добавки за възрастните над 65 години. На тях обаче, според БСП, обяснявал, че "аз съм ви дал, аз съм направил" по почина на бившия премиер Бойко Борисов, нищо, че става дума за общински, а понякога и за държавни пари.


В края на миналия си мандат кметът на Ботевград Георги Георгиев се самопредлага и е удостоен с приза "почетен гражданин" на Ботевград. Ликът му краси не само "алеята на славата" в сградата на общината, но е и част от експозицията в местния исторически музей редом с бившия тоталитарен водач Тодор Живков и бившия премиер Симеон Сакскобургготски.


Предвидливо пък в края на миналата година завишил таксите за бизнеса и за детските градини двойно, за да може сега да бъдат намалени предизборно, посочиха от десницата, която също му е опозиция в общинския съвет. "Като ме изберат, от първия ден започвам да работя предизборно за следващия си мандат", желязна е логиката на Георгиев, с която отклонява всякакви обвинения за предизборни ходове.


За критиките, че Даниел Георгиев не е внесъл нито един законопроект и не се е изказвал от трибуната на парламента, тоест не е бил активен, защитната теза на баща му е: "силата и умението на депутата не е броят закони и изказвания, а средствата, които е осигурил за избирателите си". Според баща и син Георгиеви със съдействие на депутата в общината са влезли 48 млн. лв., спечелен е проект за 14 млн. лв. за регионално депо за отпадъци, 20 млн. лв. за пречиствателна станция и за колекторите по около 1.5 млн. лв., както и 5 млн. лв. целева субсидия. При тройната коалиция над бюджета парите били едва 1 250 000 лв.


Основният му призив по партийни събрания е, че кметът на Ботевград не заслужава да не се гласува за ГЕРБ. Агитира пенсионерите да подкрепят "този млад депутат", за който си признава, че бил "зеленичък" на предишните избори, но вече му имал голямо доверие. "Той всяка вечер си прави съвещание с мен и се вслушва в съветите ми", гарантира бащата за сина.