Близо пет часа полицаи охраняваха Спешното отделение на болницата в Благоевград, за да предотвратят опит на 30-ина роми да се саморазправят с дежурните лекари заради смъртта на втори член от тяхната фамилия в отделението, пише Крос.

51-годишният Атанас Димитров е бил транспортиран с линейка до болницата от ромската махала „Предел". Около 20:30 часа е подаден сигнал, че на мъжа му е прилошало.

Дежурният лекар направил опити да спаси пациента, викнал за консултация кардиолог, хирург и реаниматор. Въпреки това към 21:00 часа Димитров починал, най-вероятно от масивен инфаркт вследствие на белодробна тромбоемболия.

Близо час дежурните не посмели да съобщят на пристигналите пред отделението негови близки, че е починал. Причина за страха на лекарите е нападението на ромите на 9 март, когато техният роднина - 43-годишният брат на Атанас - Румен, почина в отделението също от инфаркт.

Близките твърдят, че на следващия ден - 10 март, докато приготвяли тялото на Румен Димитров за погребение, той „мръднал" и се „изпотил".

Ромите веднага подали сигнал на телефон 112, че умрелият се е съживил. Когато пристигналият на място лекар от ЦСМП не установява сърдечна дейност, ромите го принудили да направи инжекция с адреналин в сърцето на 43-годишния мъж.

Когато сърдечна дейност отново не се появила, ромите обвинили лекаря, че е убил с инжекцията съживилия се техен роднина. Случаят с мнимото възкресение бе проверяван от комисия по жалба на близките на Румен Димитров.

Когато снощи починал 51-годишният Атанас, дежурен бил същият лекар, констатирал смъртта на брат му преди близо 2 месеца.

Лекарите повикали полицейски патрул, който удържал ромите да не щурмуват отделението. На сигнала се отзовали още две патрулки и отряд за борба с безредици.

Напрежението се успокоило около 1:00 часа, когато роднините взели тялото на починалия мъж, отказвайки аутопсия.