Тази вечер във фоайето хотел „Ботевград” бе открита изложбата „Съвременни тенденции в българския текстил”. Тя представя 20 творби на 16 български художници, които творят в областта на текстила. Участието им е селектирано от Михаела Пъдева – шеф на секция „Текстил” към Съюза на българските художници. Всъщност тя е подбрала автори от различни поколения. Какви са съвременните тенденции в българския текстил?, Имали ли интерес към този вид изкуство в България?, Ценят ли се творбите на българските автори в чужбина? – на тези въпроси отговориха художниците Дима Каприева, Мария Киркова и Цвети Явашева.
„Стъпвайки върху някаква национална традиция – цветове, техники и т.н, с която се гордеем, ние се опитваме да я осъвременим, да я покажем през погледа на твореца в 21 век. При създаването на някои от творбите е използвана традиционната техника на плъстенето с една модерна естетика. Имаме модерна плъст с друг вид естетика. Като пример можем да посочим чергата, изработена от хартия. Представяме и класическа тъкан. Това е гоблена, сподели Дима Каприева. –Ние всички сме много щастливи, че се занимаваме точно с текстил, защото той е изкуството, което компилира всички останали изкуства. За да си добър текстилец, трябва да имаш живописно усещане, трябва да можеш да рисуваш, трябва да имаш усещане за материя, което в нашия занаят е абсолютно задължително, трябва да си добър скулптор, пластик, пространствен оформител”, допълни тя. И трите художнички са категорични, че текстилът е върхът на всички изкуства.    
„На Запад е престижно да имаш текстил в офиса си. За съжаление в България отношението към тази материя в последните години се загуби. Ето защо нашата мечта е да възвърнем интереса на хората към текстилното изкуство”, сподели още Дима Каприева.


„Има интерес към този вид изкуство, но той е в чисто човешки план. Творбите се възприемат, но не се купуват. Този вид изкуство е много прогресивно, някак си изпреварва времето, в което живеем. Мисленото на твореца е много по-напред от това на купувача. Независимо какво се случва в света, текстилът ще бъде модерен. В изработката на всяка творба, независимо дали тя е от класическа вълна или хартия, ние влагаме любов и енергия. Те се чувстват от посетителите”, смята Цвети Явашева.
„Текстилът преобразява пространството. Скучността изчезва”, добави Мария Киркова.  
 
Изложбата „Съвременните тенденции в българския текстил" ще гостува в Ботевград в продължение на четири дни. Тя е посветена на известния български художник проф. Марин Върбанов /1932-1989г./, който е бил учител на повечето от участниците в нея. 


Организатори на изложба са Ротари клуб – Ботевград и местното представителство на Съюза на българските художници.