ГЕРБ печели на изборите 30,74%, "Коалиция за България" - 27,6%, ДПС - 10.45%, а "Атака" - 7,39% при 99,27% обработени протоколи на СИК в РИК.
Говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова съобщи, че под чертата от четири процента остават НФСБ с 3,75 на сто и "Движение България на гражданите" - с 3,26 на сто.


В ЦИК вече са пристигнали 9 от 31 РИК с донесени протоколи от СИК, предназначени за обработка, съобщиха БТА и "Фокус".
След приемането им започва независимото въвеждане на данните от секционните протоколи. Така се образува втората база данни, която ще бъде съпоставена с базата данни от въведените секционни протоколи в РИК-овете.
Ако се открият разминавания, ЦИК излиза с решение на какво се дължи това - техническа грешка или друго, обясни Негенцова.


Девет партии минават границата от 1% на изборите и ще получават държавна субсидия: НФСБ, Коалиция „Център, свобода и достойнство”, Коалиция СДС, РЗС, ВМРО, ПП ЛИДЕР, Коалиция ДСБ-Български демократически форум, Движение „България на гражданите” и „Глас народен”.


От 72% обработени протоколи от гласуването в чужбина с най-голяма подкрепа е ДПС - 41,3 на сто, следвана от ГЕРБ - с 24,5 на сто, Коалиция за България - с 5,9 на сто и "Атака" - с 3,2 на сто, обясни говорителят на ЦИК Бисер Троянов.


Процентът на недействителните гласове ще стане ясен при стопроцентовата обработка на протоколите.


Няма забавяне при обработката на протоколите, които са пристигнали с няколко часа по-късно, заради новото изискване да се правят ксерокопия.
Няма и жалба, че не е бил представен ксерокопиран протокол от СИК.


Окончателните резултати се очаква да излязат най-късно в четвъртък, обявиха от ЦИК.


По-рано днес, при 96.1% обработени протоколи, Красимир Калинов от ЦИК прогнозира 98 депутати за ГЕРБ, 86 за БСП, 33 за ДПС и 23 за "Атака". Комбинациите от две партии, при които може да бъде направено мнозинство, са ГЕРБ-БСП (184), ГЕРБ-ДПС (131) и ГЕРБ-"Атака" (121). И трите политически сили, които бяха в опозиция в предишния парламент, обаче декларираха, че няма да преговарят с партията на Бойко Борисов.