Късно вечерта във вторник по електронните пощи на няколко медии е получено писмо, подписано от Борислав Сарафов, както се казва зам.-главният прокурор на България.

В него се посочва, че в края на предизборната кампания прокуратурата е била употребена от „политико-олигархичната прослойка” с разкритията за установените 350 000 броя бюлетини, готови за експедиция. „Нищо в Костинбродския случай не е вярно, нито времето, нито броя на бюлетините,” пише в писмото.

БТВ потърсили Борислав Сарафов за коментар. Още в началото на писмото обаче се прави уточнение, че зад него стоят „група достойни прокурори, на които им писна да бъдат използвани”. „Правим това, защото сме притискани да мълчим, заплашвани дори с физическа саморазправа,” се посочва още в текста.

„От години българската прокуратура се използва като боксова круша, удобен виновник, репресивна томахавка за разчистване на политически сметки. На тези избори обаче чашата преля, помията замириса много и вместо като арбитър, българската прокуратура зае ролята на съдник, изпълнител, лакей на политико-олигархичната прослойка. Прокуратурата стана фактор в решаването на изборите,” пише още в писмото.

Към него са прикачени копия от четири документа. Първият представлява сигнал на бившия депутат от левицата Мая Манолова до главния прокурор Сотир Цацаров от 10 май, според който „вече отпечатани бюлетини са изнесени от печатницата и разпространени с цел манипулиране на изборите”.

Вторият документ съдържа обясненията относно броя на отпечатаните бюлетини за парламентарния вот на собственика на печатницата Йордан Бончев, на служителите във фирмата Георги Иванов и Ивайло Димитров. Третият е постановление на прокурор, с което се възлага на ДАНС да извърши проверка в печатницата на „Мултипринт” в Костинброд.

Четвъртият е отново сигнал от Мая Манолова за подготвяно фалшифициране на изборите при преброяването срещу изпълнителния директор на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов и председателя на Съвета на директорите на държавното предприятие Валери Борисов.