На 18. 05.2013 год. точно в 09.00 часа в сградата на СОУ ”Хр. Ясенов” прозвуча сигнал за регистрирано „земетресение” от  5 - та степен по скалата на Рихтер.
Това бе началото на предварително планираното практическо занятие по усвояване Плана за защита при бедствия на училището. В занятието участваха всички ученици от началния и прогимназиален курс на обучение, учителският и помощен персонал, както и силите на Единната спасителна система / ЕСС /, в т. ч. : РУП на МВР – гр.Етрополе, РС „ПБЗН”- гр.Етрополе и ЦСМП, филиал – гр. Етрополе. 
След преминаването на първия трус всички ученици, заедно със своите класни ръководители, се евакуираха от „частично  разрушената сграда” и се построиха на определеното за целта място. Оказа се обаче, че в сградата е възникнало обгазяване с хлор  в лабораторията по химия и пострадалите четири ученика са останали в сградата. Това наложи ръководството на  ПУК / постоянната училищна комисия /  да въведе в действие изградената и обучена команда за действие при бедствия, аварии и катастрофи,  за да извадят пострадалите и им се окаже до лекарска помощ до пристигането на линейката.
Възникналият „пожар” в сградата на училището бе своевременно „изгасен” от огнеборците на РС”ПБЗН” – гр. Етрополе.
И този път занятието не премина без уплаха и сълзи при най – малките ученици от 1 – ви клас, защото благодарение на добрата имитация и взаимодействие между силите на ЕСС и ПУК, занятието премина при обстановка съвсем близка до реалната.
След направения  разбор и отразяване на слабостите и пропуските в хода на занятието, ръководството на СОУ”Хр. Ясенов” даде много висока оценка за подготовката и провеждането на практическото занятие.
Най – голям интерес за учениците предизвика демонстрацията на техниката за действие при бедствия, аварии и катастрофи, с която бе оборудван пожарния  автомобил ” Рено „ на РС”ПБЗН”, гр. Етропол.
Инж. Борис  Стоев – гл. Специалист ”УК,ОМП и ГЗ” при Община Етрополе.