"Пожелавам успех на новите народни избраници. Сигурен съм, че още с клетвата ще почувствате тежестта на това, което ви отредиха хората като народни избраниците", заяви от парламентарната трибуна президентът на Република България Росен Плевнелиев .

Държавният глава присъства на първото заседание на депутатите от 42- рото Народно събрание, което бе открито от най - възрастният народен представител - Стефан Данаилов. В парламента е и целият служебен кабинет, патриарх Неофит и мюфтията.

"Клетвата не е просто ритуал, не е само изречени думи", обърна се той към новоизбраните депутати.

Президентът цитира Петко Каравелов и поясни, че думите му напомнят, че връзката между политиците и хората може да бъде отговорна.

"Има две категории политици - политици, които управляват хората и такива, които служат на хората. Вие сами ще направите своя съзнателен избор и народът ще оцени това с тежкия си глас на следващите избори", заяви държавният глава.

"Всички преминаха през една изключително тежка изборна кампания. Изборите обаче не могат сами по себе си да решат проблемите на хората. Намираме се в ситуация на тежка икономическа криза. Нека да решаваме кризите, а не да ги задълбочаваме. От днес имаме парламент и се надявам съвсем скоро да имаме и правителство", каза той.

Плевнелиев съобщи също така: "На 23 май в рамките на деня ще организирам консултации с парламентарните групи, след което ще връча мандат на най - голямата парламентарна група за съставяне на правителство.

"Много пъти родината ни е била в тежки ситуации. Нямаме право да бягаме от сложната задача,която е пред нас.  Хората очакват да живеят честно и достойно", подчерта държавният глава. "Бавно, стъпка по стъпка Европа оздравява. Трябва да отговорим на очакванията на гражданите и каква страна искаме да бъдем през 2020 година", добави той.

"Политическите партии, които по един или друг начин ще участват във формирането на бъдещия кабинет ще трябва ясно да очертаят своите приоритети, по които ще се работи. Тези приоритети трябва да отговарят на програмата 2020", заяви Плевнелиев.

"Уважаеми народни представители, пожелавам ви успех", заключи държавният глава. "Служиш ли най - напред и преди всичко на себе си, не си годен да служиш на другите", каза в заключение още Росен Плевнелиев.