„Когато е настъпило заметресение, наводнение или каквото и да е друго бедствие, хората на първо време не се нуждаят толкова от храна, вода и  лекарства, колкото от информация. Информация къде и как да се спасят, как са техните близки и т.н. Затова в ситуация на криза информацията е безценно спасително средство” – заяви Енчо Господинов, специален съветник на Кристалина Георгиева – Комисар по Международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Енчо Господинов взе участие в конференцията „Партньорство между институциите и неправителствените организации за защита на гражданите при кризи – европейски практики и перспективи за България”, която се провежда днес в Правец.
Специално място в конференцията е посветено на информационните кампании и ролята на медиите при бедствия и аварии. В дискусията участваха представители на Пресценъра на МВР, Аделина Радева от БНТ, доц. Георги Гоцев от Военна академия и проф. Руси Маринов от НБУ.
Луиза Запини, представител на регион Трентино, Италия, представи пред участниците в конференцията добри практики и опит на местните власти в съвместната им  работа с доброволческите организации при превеницята, управлението на кризи и след това при възстановителните дейности.


По време на конференцията се презентира и първият в България Частен аварийно-спасителен отряд. Звеното е базирано в Елин Пелин, разполага с три аварийно-спасителни високопроходими автомобила и една линейка, които са оборудвани с всичко необходимо за извършване на различни спасителни операции. Екипът е обучен да действа в случаи на наводнения, тежки катастрофи, крупни производствени аварии, природни бедствия и т.н.
Форумът се организира от областната администрация на Софийска област и Софийски форум за сигурност.