Жителите на циганската махала "Кремиковци" в село Марчево се готвят да окупират сградата на Общината в Гърмен заради съборена евангелистка църква, съобщи пасторът на храма Иван Айдаров, цитиран от Дарик.

Намеренията на протестиращите са да се съберат утре в 09.00 часа пред администрацията, въпреки, че не са получили официално разрешение за подобни действия. Според Иван Айдаров, постройката, която е от ламарина, се ползва от 7 години като евангелистка църква. Тя е съборена по нареждане на бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев, който на бе избран за депутат в 42-рото народно събрание. "Сринаха храма ни, защото на миналите избори не гласувахме за ДПС", заяви Айдаров в интервю за Дарик.

"В селото се носи мълва, че ще бъдат съборени и десетина къщи отново по същата причина", заяви Айдаров. Пасторът разказа, че през вчерашния ден, от Общинска администрация са изпратили багер, който да премахне постройката, а когато жителите на селото се опитали да се съпротивят, багеристът е заплашил с физическа саморазправа. По думите на пастора от старана на местните управници има тенденциозно отношение към жителите на на махала "Кремиковци", като от известно време отпадъците от там не се извозват.

"Поисках да изпратят хора, да почистят махалата, че сме затънали в боклуци, а те ни отговориха, че за нас нищо няма да направят. Казаха ми за вас от тук нататък живот няма", твърди Иван Айдаров. По думите му обаче, най-големият проблем в селото остава съборената църква. "Сега като няма къде да се молят, ще започнат отново да крадат и пиянстват", сподели притесненията си Айдаров.