Вчера в районното полицейско управление се получил сигнал от 90- годишна жена, че около 21.45 часа предната вечер на паркинга на хипермаркет е била измамена с 3600 лева. Пред полицейските служители възрастната жена разказала, че получила обаждане от непознат, който й обяснил, че племенникът й е изпратил колет, предназначен за нея. От нея се искало само да заплати таксата на куриера. Обаждащият се споменал, че ще дойде „г-н Петров”, на когото бабата трябва да предаде 4 000 лева. След кратки пазарлъци измамникът „склонил” на 3600 лева, които били всичките налични спестявания на пенсионерката. Според дадените инструкции около 21.45 часа тя предала парите и в замяна получила колетната пратка. Отваряйки я обаче установила, че вътре вместо дарове и пари от племенника й, имало вафли.


Вторият случай на телефонна измама на територията на София област бил регистриран вчера около 14.25 часа. Столичанка сигнализирала на тел. 112, че 82-годишната й майка е била измамена пред дома й в Драгоман със сумата от 350 евро и 200 лева по добре познатата схема за „операция” след „катастрофа”.


И по двата случая са образувани досъдебни производства, съобщават от ОДМВР.


Във връзка със случаите на телефонни измами, които напоследък отново зачестиха, от полицията напомнят на гражданите, че единственото разумно решение при подобни обаждания е да уведомят незабавно органите на реда, преди да предприемат каквито и да било действия по предоставяне на исканата сума.