От 16 до 18 май т.г. наши самодейни състави представиха достойно Етрополе на два фестивала: ,,АВТЕНТИЧЕН АВРЕН’2013“ и  ,,МОРЕ И СПОМЕНИ ВАРНА’2013”.
И от двата нашите самодейци се завърнаха със заслужени награди. За този във Варна има вече качена информация.
Думата ни е за фестивала в Аврен, който се провежда за втора поредна година и събира многобройни изпълнители от цялата страна. От Етрополе взеха участие детската вокална група „Звездица” и женската фолклорна група към НЧ „Тодор Пеев-1871” с художествен ръководител и на двете групи Диляна Гоцева.
Освен индивидуалните награди за изпълнението на децата Силяна Цолова, Люба Дончева и Константин Цанов, с награда се върна цялата детската вокална група „Звездица”.
С грамоти за участие се върнаха и жените от фолклорната група.
Идеята на този фестивал е подобна на тази на олимпийските игри. Важно е участието, за да се продължават традициите на художествената самодейност в страната. При това и конкуренцията е много голяма, многобройни са българските състави и тези от чужбина.
Повече от 3000 жители и гости от община Аврен са се докоснали до богатствата на българския фолклор и традиции.  
Участниците и на двата фестивала се „отчетоха” на среща с общинското ръководство на 21 май т.г., като получиха поздравленията за успешното им участие от заместник-кмета Росица Христова.