Създателката на "Войната на таралежите", "Изпити по никое време" и други знакови филми, с които са израснали поколения, има повече от 20 заглавия в кариерата си


На 66 години почина именитата българска кинорежисьорка Иванка Гръбчева, съобщиха от СБФД.


Създателката на "Войната на таралежите", "Изпити по никое време" и други знакови филми, с които са израснали поколения, има повече от 20 заглавия в кариерата си.


Родена на 28 юли 1946 г. в София.


Завършва през 1967 г. Висшия институт за филмово изкуство в Бабелсберг, Германия, със специалност "Кино и телевизионна режисура".


Работила е като режисьор в Българската национална телевизия (БНТ).


От 1969 до 1990 г. е режисьор-постановчик в Студия за игрални филми "Бояна". Продуцент и художествен ръководител на творчески колектив "Алфа", преподавател по кинорежисура и монтаж на филми в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".


Преподавател по режисура и във Факултета по изкуства на Великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Методий".


Режисьор е на много игрални филми и телевизионни сериали: "Деца играят вън" (1973), "Изпити по никое време" (1974), "При никого" (1975), "Хирурзи" (1977), "Войната на таралежите" (1979), "Златната река" (1983), "13-ата годеница на принца" (1987), "Ева от третия етаж" (1987), "Една калория нежност" (2003) и др.


Нейни филми печелят множество награди.


През 1974 г. печели наградата на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) за филма "Изпити по никое време" на Международния кинофестивал за детски филм в Хихон, Испания.


Филмът "При никого" е награден с наградата "Златен Делфан" на фестивала в Техеран, Иран, и със Сребърната награда на Московския фестивал през 1975 г.


"Изпити по никое време" получава цели 5 награди, сред които "Златен пелайо" за режисура, филмът "Хирурзи" получава Сребърен медал за режисура на VII Международен кинофестивал на червенокръстките филми през 1977 г. във Варна.


Иванка Гръбчева беше един честен човек, отдаден на киното, на професията си,


свързал името си с развитието на киното за деца и създаде филми, които поколения наред ще гледат, заяви пред БГНЕС българският кинокритик проф. Александър Грозев.


Иванка Гръбчева обичаше своите зрители, работеше за тях и те й се отплащаха с благодарност за хубавите филми, които създаде, добави той.


"Имал съм много възможности да контактувам с нея, тя беше един от хората, които подкрепиха фестивала "Любовта е лудост".


Тя беше един всеотдаен човек, един човек, който обичаше изкуството, а не себе си в изкуството", каза Александър Грозев.
"Войната на таралежите" ми се струва един от върховете в нейното творчество, а също така и телевизионната серия по романа на Свобода Бъчварова, която тя създаде ( "Жребият" – бел.ред.), сподели още той.