Отдавна не бях виждал прехвърчането на толкова много искри в пленарната зала и в кулоарите на парламента. Напрежението може да бъде усетено чисто физически във въздуха. Без да звучи като реваншизъм искам да кажа, че този тон се задава най-вече от парламентарната група на ГЕРБ, аяви в студиото на "Нова Телевизия" новият министър на отбраната Ангел Найденов, според когото бившите управляващи се държат като "силно разсърдено дете, което изведнъж е осъзнало, че любимата му играчка не е в него".

Избраният за народен представител от Коалиция за България побърза да уточни, че и неговата парламентарна група влиза в този тон, което не е добре. "Трябва да се опитаме да запазим спокойствие и да наложим друга атмосфера", призова Найденов.

"Още в първото си изявление заявих, че не съм човек, обладан от реваншизъм и не пристъпвам прага на Министерството на отбраната с желание за лов на вещици и вадене на скелети от гардероба, за да покажа колко лоши са предишните, спестявайки усилия да демонстрирам колко аз съм добър", посочи той и настоя, че желанието да бъде изяснено откъде тръгват новите управляващи не е реваншизъм.

Новият отбранителен министър вече е изслушал главнокомандващите на въоръжените сили и това, което е чул, е по-тревожно, отколкото е предполагал. "Чух за сериозни затруднения и състояние, което предизвиква загриженост", призна Найденов.
Той бе категоричен, че на този няма да връща задължителната наборна военна служба.

"Имаме основания да кажем,че например авиацията ни предизвиква много сериозна степен на загриженост. Дълго време орязване на средства, неосигуряване на пари за ремонтни дейности и дори за тренировки", уточни министърът преди да отбележи, че въпреки всичко, няма основание за съмнения в способностите на българските въоръжени сили, които "са в състояние да изпълнят задълженията си".

Найденов призна, че липсата на наборна военна служба е довела до известни проблеми с дисциплината и отговорността, които се възпитават у младото поколение, но бе категоричен, че ще се търси друго решение на този въпрос. "Възможно е да помислим например за часове по военна подготовка, да бъдат предвидени уроци за реакция при кризисна ситуация и придобиване на някои от уменията, които се трупат в армията."

По всяка вероятност новото правителство ще отмени промените, които са настъпили в края на 2012 година, отнасящи се до въвеждането на пределна възраст за пенсиониране на военните. "Ще се потърси мнението на военните, а вероятно ще се проведе и някакъв вид социологическо изследване, но намерението ми е тези промени да се отменят", обясни той.

Ангел Найденов отказа да коментира появилите се в социалните мрежи обвинения, че кабинетът е построен на база на семейни, любовни и други задкулисни връзки. "Нямам намерение да влизам в тази спирала на непрекъснати обяснения и опровержения. Подминавам тези неща с хумор, несъстоятелно е и се опровергава с работа", категоричен бе той и добави, че винаги ще има хора, които "са привърженици на сложни схеми, теории за зависимости, гледане зад кулисите" и т.н.

Относно напрежението в самата парламента група на Коалиция за България и резервираният тон на Янаки Стоилов в първите дни след обявяването на новото правителство, Найденов коментира: "Човешко е човек да носи надежди и очаквания и след това да има огорчения, но очевидно не може всички да бъдат министри. Г-н Стоилов мнократно е доказвал, че е човек, който може да преглътне личните си огорчения и да работи в името на голямата цел - успехът на правителството".

По думите му този успех е необходим не "за да бъде сложен като брошка на ревера", а за да се изпълнят приоритетите и да се върви в посока на увеличаване на доходите, намаляване на безработицата и справяне с кошмарната действителност и мизерията.

Зад този кабинет стоят политическите формации, техните лидери и всеки един народен представител, който е гласувал "за", категоричен е Найденов, който коментира гласа на Волен Сидеров, осигурил кворума за заседанието, избрало новото правителство така: "Изходната позиция трябва да бъде разбирането, че в този момент България не се нуждае от хаос, а от правителство, което от първия ден да работи и да решава проблеми".

На въпрос каква е цената на този един глас на лидера на "Атака", Найденов отвърна, че няма такава цена, отнасяща се до уговорки, договорки и парцелиране. "За да бъдем справедливи, "Атака" не са подкрепили кабинета", уточни новият министър на отбраната. "Защо трябваше да се провали заседанието? Това ли е начинът, по който да изразиш позиция? Този театър с влизане и излизане, изчакване, блокиране - това ли е обяснимо и разумно поведение?", попита Найденов.

Ангел Найденов коментира и казуса с полигона в Змейово, както и "мечтата" на президента на страната Росен Плевнелиев за закупуване на нови изтребители. "Нямам нито един аргумент "За" закриването на полигона и в подкрепа на факта, че именно той замърсява въздуха над Стара Загора. Що се отнася до изтребителите, това е мечта не само на президента, но на този етап страната ни няма финансовата възможност да си го позволи".

Новият министър бе категоричен, че думата "реформа" е натоварена с много негативизъм, а "най-реформираната" система е именно тази на отбраната, но реформата там винаги се е свеждала до механично съкръщаване на състава, което не е вървяло паралелно с модернизиране и превъоръжаване.