В ранния следобед днес се очаква в изключителна близост до Земята да прелети астероид в размер от порядъка на 30-40 метра. Не е ясно обаче дали ще се сблъска с нашата планета.


Предварителните изчисления на астрономите от американския проект Каталина и нашите учени от обсерватория „Звездно Общество" А79 показват много висок за астрономическите стандарти шанс за сблъсък, но те се базират само на много кратък интервал от наблюдения.


Астероидът беше открит едва вчера по обед от американски астрономи и се очаква днес около 14-15ч. българско време да се сближи със Земята. Поради часовата разлика българските астрономи имаха възможността първи да прихванат американското откритие.


Голямата възможна грешка в положението на астероида обаче е попречила на нашите астрономи да успеят да идентифицират обекта в предварителната изчислената от американците позиция. За това са били уведомени американските учени.


Българските наблюдения също са били много полезни, защото са елиминирали големината за търсената площ от небето, коментира доц. Шопов от Центъра за космически изследвания към Софийския университет.


Наблюденията се провеждат съвместно със студентите от СУ, които участват в провеждащата се лагершкола по астрономия в обсерваторията А79.


Към този час тялото, което ни застрашава, все още не може да бъде прихванато от НАСА. Ако астероидът не бъде прихванат от американските астрономи днес, то той ще стане много слаб и няма да може да се наблюдава от никоя обсерватория в света. Поради липсата на наблюдения на обекта, заплахата за сблъсък със Земята ще стане неопределена.


По подобен начин астероида-отломката навлязла над руския град Челябинск е била наблюдавана само по една нощ в две различни години и не е могло да се изчисли предварително местото и времето на сблъсък. При инцидента бяха ранени над 1200 души, което предизвика паника в Русия.


Такива случаи са чести и наблюденията на тези обекти са крайно необходими. Във връзка с това астрономите от обсерватория „Звездно Общество" А79 са получили разрешение за строеж и са кандидатствали за европейско финансиране за изграждането на специализирана за целта обсерватория, която да провежда наблюдения на астероиди, застрашаващи Земята, допълват от Центъра за космически изследвания.