Ще предложим народни представители от всички парламентарни групи да ръководят комисии. Това заяви в интервю за предаването "Седмицата" на Дарик председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков.

"Не може априори най-голямата парламентарна група, която е в опозиция, да има претенция да ръководи парламентарните комисии. Очевидно е, че нейното отношение и поведение към работата на парламента е деструктивно. Това означава, че председателите на тези комисии, при такава заявена позиция, поведение от парламентарната група на ГЕРБ, всеки един момент могат да блокират работата на парламента", добави Миков.

Той бе категоричен, че това не бива да се допуска.

„След като заявлението, че са конструктивна опозиция се оказа един гол афиш, оттук насетне другите народни представители, другите парламентарни групи трябва да имат отговорността за действащ парламент, който да отговори на очакванията на хората", категоричен бе Михаил Миков.

Относно решението на парламентарната група на ГЕРБ да не участва в заседанията на Народното събрание, председателят на НС коментира: „Това е несериозно отношение към парламента като институция. Колкото и да не си съгласен с позицията, която ти е отредена от изборите, и от политическата конфигурация при формиране на институцията парламент, трябва да имаш малко политическа сила, за да приемеш това и да се разположиш в него така, че да правиш политика”.

По повод полетите на бившия премиер Бойко Борисов и членове на кабинета му с правителствения "Авиоотряд 28" Миков заяви: „Важно е как са се ползвали хеликоптерите, които иначе са заради Шенген, Спартаните, правителственият Авиоотряд. Това не са въпроси, които обществото си задава от вчера. Предполагам, че комисията ще се занимае и с времето преди ГЕРБ в сравнителен план.

Председателят на парламента отговори и на въпрос дали ще подкрепи искането на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска имунитета на депутата от ДПС Петър Ангелов заради обвинения в данъчни престъпления.

„За един председател на парламента искането на имунитети не е най-щастливият ден от парламентарната му работа, но нека се запознаем с искането, нека видим доказателствата, ще изчакам народният представител да заяви волята си за отказ. Аз в никакъв случай не мога да подкрепям или не подкрепям искане на главния прокурор, защото той е представител на независимата съдебна власт", допълни той.