Един от най-големите банкови играчи у нас Васко Нинов получи доживотна присъда, но не за пране на пари, за контрабанда или измами. 51-годишният бивш банкер и любимец на БСП, който стартира кариерата си като пиколо в хотел "Родина", ще лежи зад решетките до живот заради трафик на 36,4 кг. кокаин. Пратката бе заловена на 9 юли миналата година. Нинов, който държи над 60 процента от акциите на хотел "Родина" заедно с изпълнителния директор на хотела Константин Георгиев, са задържани минути, след като 45-годишен испанец му връчил две обемисти чанти в хотел в Солун. Нинов успял да хвърли чантите в колата си, карана от Георгиев, когато гръцките полицаи атакували автомобила. Отделно в колата на испанеца и придружаващия го 52-годишен португалец са открити още 123,6 килограма от същата пратка наркотик. Макар българите да отричат, че са знаели какво има в чантите, съдът в Солун праща Нинов зад решетките до края на живота му. Предстои обжалване в Апелативния съд, а след това в Касационния съд в Атина, съобщиха адвокати. Заедно с него доживотни присъди получиха и двамата посредници в наркосделката - испанец и португалец. Шофьорът на Нинов - Константин Георгиев - управител на хотел "Родина", а в миналото консул на страната ни в Кипър, получи присъда от 10 години условно и веднага бе освободен.
Дългове от над 20 милиона лева накарали собственика на хотел "Родина" Васко Нинов да рискува с пратката кокаин. Близо половината от парите са към банки, още 5 млн. лв. Нинов дължи на персонала си и данъчните. Ключови обаче били борчовете към частни лица. Твърди се, че част от тях са към хазартни босове на черното футболно тото у нас.
Общо 168 кг пристигнали в пристанището в Солун от Латинска Америка като търговска пратка на името на фирма на Нинов, която имала седалище и в гръцкия град. Товарът - селскостопанска техника от Боливия, бил изпратен от полски контрагент на българина. Според гръцкото разследване дрогата трябвало да бъде предадена на местен гръцки наркобос и да бъде пласирана в южната ни съседка. Част от кокаина обаче - 36 кг, е платена от Нинов и той е планирал да я прекара в България и да я продаде на местен бос.
Това би му донесло около 7 млн. лв. приходи.
Според различни твърдения малко по-рано той вече участвал в подобна сделка, която завършила успешно. Вероятно обаче и преди пътят на дрогата е бил контролиран - от гръцкото разследване става ясно, че каналът е бил следен в продължение на 4 месеца от агенти на Американската агенция за борба с наркотрафика (ДЕА). По време на срещата в хотел в Солун между испанеца, португалеца и Нинов присъства и тайнствена жена. Тя идва с препоръката на испанеца, който твърди, че тя проявява интерес към покупката на хотел "Родина". Жената обяснява на перфектен испански и английски, че ще плати баснословна цена за хотела в София. Това стопява ледовете между участниците в срещата, а накрая незнайно защо в ръцете на Нинов и Георгиев се озовават две чанти с общо 36,4 кг кокаин. Двамата очевидно знаят какво има вътре, защото смело ги качват в автомобила на Васко Нинов. Останалата част от 123 кг испанецът и португалецът трябва да оставят в Гърция.
Мистериозната жена, която най-вероятно е агент под прикритие на ДЕА, изчезва и повече никога не се появява по време на съдебното следствие. Тя никога не е издирвана от гръцката полиция. В обвинителния акт обаче прословутата среща в солунския хотел е описана в детайли, твърдят източници на "Стандарт".
В защитата си испанецът и португалецът признали, че дали на Васко Нинов две чанти, но според тях в тях не е имало кокаин. Същото твърдят Васко Нинов и Константин Георгиев.
Пред съдебния състав Нинов разказал версията, че испанецът му дължал 70 000 евро. Ставало дума за бизнес с безалкохолни напитки. Испанецът повикал собственика на хотел "Родина" на среща в Солун, за да си уредят отношенията.
Единствено сух се измъкнал бившият служител във външно министерство Константин Георгиев, който стоял в колата по време на срещата и нямал никаква идея какъв багаж пренася Нинов.
По време на делото испанецът разказва, че е наркоман и че се занимава с наркотрафик. Докато бил следствен, той лежал в строго охранявания затвор "Коридалос" в Атина и се опитал да избяга оттам с фалшив полицейски документ, че е наредено освобождаването му. Измамата била разкрита в последния момент.
За прекараната 1 година в затвора "Диавата" край Солун Васко Нинов отслабнал с около 45 кг, твърдят негови близки. Той направо се е стопил, след като през юли 2012 г. е тежал над 130 кг. Заради стопените кила Нинов се отървал от постоянния бодеж в сърдечната област, заради която дни преди пътуването до Гърция лежал в столична болница.
Преди да замине за Гърция близо месец Нинов имал проблеми с високо кръвно, аритмия на сърцето и стягяне в гръдната област. Близките на Нинов, който има 2 къщи в Марбея, Испания, предполагат, че по това време той е водил там преговорите за трафика на кокаин, като единствена възможност да се оправи с дълговете си.