Музикалната изповед на един наистина голям пианист, композитор, ерудит и интелектуалец, така можем да определим срещата с Ценко Минкин този следобед в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе. Творческият му портрет, на който бяхме свидетели, се осъществи с посредничеството на проф. Иван Гранитски.
Срещата започна с изпълнението  на ученичка от школата по пиано към НЧ „ТодорПеев-1871” с ръководител Цветанка Николова.
И тъй като неотдавна беше сред етрополска публика, този път той беше по-спокоен и разкри голяма част от собственото си „АЗ”.
Няколко неща направиха впечатление при срещата с него.
Той е потомък на древен Чипровски род с над 400-годишна история. Родът Минкин е един от шестте рода в Чипровци, които са играли значителна роля в историята на града през турско време. Родът е един от организаторите и предводителите на Чипровското въстание през 1688 година.  
Това, което той поднесе на публиката разчупва напълно представата, че пианото и пианистите се свързват с класическата музика. Ценко Минкин е творец не само на симфонична, театрална, филмова, но и на народна музика. Негови произведения се изпълняват от „Мистерията на българските гласове”. Жанровото му разнообразие на автор и изпълнител беше демонстрирано чрез записите от компакт-диск и „на живо” пред пианото.
Богатата ерудиция на този човек пролича при интерпретации на различни моменти от нашата история, особено свързаните с Чипровското въстание, с началото на Българското Възраждане, което започва от Паисиевата история и песнопенията на Йоан Кукузел.
С особена почит разказа за своите учители, сред които и големи имена в българската класическа музика. И особено за неговия баща Асен Минкин, който приживе е бил оперен певец и негов първи учител по пиано.
„Започнал съм да се занимавам с музика още от люлката, - така започна отговора си на зададен въпрос от едно от децата в школата по пиано към читалището – защото у дома  музиката беше животът на семейството.” На 5-годишна възраст  знаех 5 опери. Преди да науча азбуката”. 
Заедно с усиленото, ежедневно и упорито занимание с музика, той е усвоявал и знанията по останалите учебни предмети.
А днес беше просто виртуоз на пианото. И увлекателен разказвач и събеседник.