Умората от дългия път от България до Литва не попречи на фолклорен ансамбъл „Ботевград” да разкрие красотата на българските народни танци и да спечели симпатиите на литовската публика. Определено българската формация е една от най-добрите в Петото издание на Международния фестивал „Цвете на Слънцето”. 


Българите са една от най-силните групи, които някога сме имали в нашия конкурс-фестивал. Това заяви заместник-директорът на фестивала Ripinskis Zenonas.


Победителят в Международния фолклорен фестивал ще стане известен на 7 юли, съобщават организаторите на събитието. Специално за botevgrad.com те изпратиха снимки от дефилира и концерта на ансамбъл "Ботевград", които публикуваме.


Както вече Ви информирахме, Петият Международен фолклорен фестивал „Цвете на Слънцето” се провежда от 3 до 7 юли. В него участват ансамбли от девет държави - България, Чешката република, Испания, Полша, Литва, Молдова, Пуерто Рико, Румъния, Сърбия и Турция. Общият брой на участниците е 600 човека.


„Цвете на Слънцето” е най-големият фестивал в Северна Литва. По думи на организаторите той е единственият в Източна Европа, включен в Организацията за фолклорно изкуство към  ЮНЕСКО и Федерацията на Международния Денс Фестивали (FIDAF). Събитието се превърна в традиционен празник на град Шяуляй и областта.
Фестивалът преминава под патронажа на министъра на културата на Република Литва Šarūnas Birutis.