Деветото издание на фестивала Моцартови празници ще  бъде открито на 15 август с постановка на операта „Аида” на Джузепе Верди, съобщиха организаторите. Сцената отново ще бъде на открито, на брега на езерото в RIU Pravets Resort.  Постановката е съвместна продукция с Русенската държавна опера. Диригент е Джовани Ди Стефано /Италия/ , режисьор-Огнян Драганов, художник Салваторе Русо /Италия/. В главната роля публиката ще чуе оперното чудо Цветелина Василева.  Тя е родена в Етрополе и направи шеметна музикална кариера. Не случайно критиците я наричат  “красивото кинжално сопрано с неповторима музикална чувствителност ”. Дебютът й е в Сан Франциско, когато е била само на 26 години. Цветелина Василева е пяла в Ковънт Гардън, Метрополитен, берлинската Щатсопера и много други световни театри.
В останалите роли са Марио Чанг /Канада/, Анна Мария Кюри /Италия/, Деян Вачков, Кирил Манолов и др.
На следващия ден на същата сцена ще бъде изнесен симфоничен концерт с участието на Софийската филхармония със солист Виктор Голдбърг/пиано/.
На 17 август балетният ансамбъл „Балетто дел суд” от Италия ще представи спектакъла „В.А.Моцарт – чудото на Европа”.
Оперната дива Фиоренца Косотто ще гостува в Правец в програмата „Среща с автограф”.
Фестивалът ще завърши с гала концерт – класика, рок и джаз. Освен българските звезди на оперното изкуство в концерта ще участват Йълдъз Ибрахимова, рок група „Кикимора” с Николо Коцев и Рафи.
За първи път в дните на фестивала ще има и специална детска програма. В нея ще участват и деца-музиканти, лауреати на международни фестивали. Водещ на шоуто ще бъде Милица Гладнишка, а освен музикални изпълнения ще има и забавни игри, танци и викторини. Реге звездата Бобо е подготвил специален авриант на Моцартова ария, а танцовата изненада е брейк по музика на Моцарт.
Организаторите са предвидили и впечатляващо пиротехническо шоу за тържествения финал на девето издание на фестивала.
Билетите за "Моцартовите празници" вече се продават в мрежата на „Инвентим”. Цената е 10 лева. Билети ще се продават и  на рецепциите на хотелите „RIU Pravets Resort” и Правец Палас. 
Генерален спонсор на фестивала за трета поредна година е „Тера Тур Сървиз”