Ансамбъл „Ботевград” се завърна с две награди от петото издание на Международния фестивал в Литва – „Цветята на Слънцето”. Ботевградската формация завоюва трето място в най-важната категория – „Традиционен фолклор”, за което получи, сертификат за участие, диплом и 300 евро. Първо място в категория „Солово – акапелно пеене” бе отредено на 18-годишната Галя Дачева от село Врачеш. Тя също получи диплом, статуетка и парична награда от 80 евро. Това съобщи Стоян Стоянов – хореограф на ансамбъл „Ботевград”. Галя Дачева участва в конкурса по негово настояване. Тя се е състезавала с участници от Пуерто Рико, Испания и други държави. 



„Нещо много важно искам да кажа, което казах и на организаторите по време на пресконференциите – всяка държава си има собствен фолклор и е много трудно да се прави сравнение и класация. Наградите са по-скоро символични, те се присъждат и по други фактори. Но все пак има жури, което оценява изпълненията и класира участниците. Аз смятам, че участието на българската група беше на изключително високо ниво.  Според регламента представихме програма с продължителност 12 минути. Тя включваше три танца – „Сватба”, „Северняшка ръченица” и „Шопски фрагменти”, сподели Стоян Стоянов. Той съобщи още, че първо място в категория „Традиционен фолклор” е отредено на представителите от Турция, а второ – на испанския ансамбъл. 


Петият Международен фолклорен фестивал „Цветята на Слънцето” се проведе от 3 до 7 юли. В него участваха ансамбли от девет държави - България, Чешката република, Испания, Полша, Литва, Молдова, Пуерто Рико, Румъния, Сърбия и Турция. Общият брой на участниците бе 600 човека.


„Цветята на Слънцето” е най-големият фестивал в Северна Литва. По думи на организаторите той е единственият в Източна Европа, включен в Организацията за фолклорно изкуство към  ЮНЕСКО и Федерацията на Международния Денс Фестивали (FIDAF). Събитието се превърна в традиционен празник на град Шяуляй и областта.
Фестивалът премина под патронажа на министъра на културата на Република Литва Šarūnas Birutis.