Цифровизацията на тв ефира може да се отложи с 3 до 6 месеца. Това е една от идеите, които са обсъждани от националния съвет по преминаването към дигитален сигнал. Съветът заседава в петък в транспортното министерство. Предложението за отсрочката е било на транспортния министър Данаил Папазов, разказаха пред "Труд" участници в срещата. Новината бе потвърдена и от висши служители в Комисията за регулиране на съобщенията.
Вземането на окончателното решение по този въпрос се очаква в сряда, когато ще има ново обсъждане. По действащия в момента график аналоговият тв сигнал трябваше да спре завинаги на 1 септември т.г.
За отлагането има поне две важни причини. Основната е, че се очаква до дни Съдът на европейските общности в Люксембург да насрочи съдебно дело срещу България за нарушения на евронормите при раздаването на лицензите за мултиплексите. По неофициална информация делото ще бъде през септември или в началото на октомври. В случай че страната ни бъде осъдена, вероятно ще трябва да плащаме огромни глоби от хиляди евро на ден.
Другата спънка пред преминаването към изцяло цифров ефир е, че се забавиха търговете за доставка на декодери за социално слабите граждани на територията на половин България. Тези устройства преобразуват дигиталния сигнал в аналогов, така че да може да се приема и на старите кинескопни телевизори.
Миналата есен правителството на Бойко Борисов одобри финансиране от 17,5 млн. лева за осигуряване на безплатни декодери за бедните българи и информационна кампания на населението. Право да получат преобразувател на сигнала от държавата имат всички хора, които през миналата година са ползвали помощи за отопление.
Сега вероятно бюджетът за информиране на населението, част от който са популярните тв реклами, ще трябва да бъде увеличен, за да разберат хората, че има отлагане на процеса.
Едва преди три дни Еврокомисията одобри държавната помощ за декодерите.