През учебната 2013-2014 година в МВБУ стартират две нови магистърски програми – „Предприемачество и иновации” и „Управление на здравеопазването”.


Учебният план по специалността е съобразен с учебните планове и утвърдените образователни практики на университети от Европейския съюз и САЩ. В учебния план са включени дисциплините: Предприемачество; Иновационни стратегии; Управление на иновационни проекти; Национална и европейска иновационна политика; Финансиране на иновациите; Маркетинг на иновации; Право на интелектуалната собственост; Технологичен трансфер; Форсайт и креативно мислене; Предприемачество и иновационна култура
Наред с теоретичната подготовка магистрите по „Предприемачество и иновации“ развиват практически умения за управление на предприемаческата дейност, управление на иновационни проекти, приложение на инструментите за финансиране на иновационна дейност, приложение на креативни методи в подкрепа на генерирането на иновативни идеи, участие във форми на взаимодействие, приложни аспекти на патентното законодателство, маркетинг на нови продукти и идеи.
Реализацията на програмата се осъществява в сътрудничество с български и чуждестранни университети и организации. Прилагат се разнообразни форми на сътрудничество: преподавателска дейност, учебна практика, размяна на информация, рецензиране на студентски курсови проекти, съвместни научно-практически конференции и други.
Обучението по“Предприемачество и иновации” в образователно-квалификационна степен “Магистър” подготвя специалисти за професионална изява като управленски кадри в областта на иновационната политика; експерти по предприемачество, иновации, технологичен трансфер и управление на иновационни проекти; консултанти по проблемите на иновационното развитие; специалисти при разработването на иновационни политики и проекти, оценки на състоянието на иновационния потенциал на националната икономика и на бизнес равнище, прогнози за технологично развитие; както и научни работници по предприемачество и иновации във висшите училища, в научноизследователски и развойни звена и други.


Другата нова магистърска програма – „Управление на здравеопазването”, подготвя лидери със знания и умения в областта на управлението на съвременните здравни системи, като развива ключови компетенции в областите: Икономика и управление на здравеопазването; Управление на риска в здравеопазването; Финансов анализ; Публична администрация; Икономика на публичния сектор; Лечебен процес и болничен мениджмънт (управление на здравноосигурителната система); Лекарствена политика и ценообразуване на медицинските услуги, администрация и организация на труда на парамедиците; Добри управленски практики в медицината.
Завършилите специалността могат да се реализират в сферата на здравеопазването като: управители на многопрофилни болници за активно лечение; управители на диагностично консултативни центрове; специалисти, експерти и консултанти в Националната здравно-осигурителна каса и НОИ и техните подразделения; застрахователни и презастрахователни компании; агенциите към МТСП.
Завършилите специалността могат да продължат обучението си в следваща степен „доктор” в страната и в чужбина и да работят като преподаватели и научни работници.


Международното висше бизнес училище предлага общо 15 магистърски програми. Приемането на документи за обучение по тях стартира на 1 август и ще продължи до 4 октомври 2013 год.