Истниско предизвикателство за музикантите и наслада за многобройната публика бе гала-концертът, с който завърши 9-то издание на Моцартовите празници в Правец. За първи път в България бе изпълнен Хор на циганите от операта „Трубадур” на Верди в рок-вариант. Аранжиментът бе на Николо Коцев, а изпълнението на група „Кикимора”, хора и оркестъра на русенската държавна опера.
Специалното участие на джаз-примата Йелдъз Ибрахимова бе интерпретация върху великата музика на Моцарт.
Над 1500 души публика на площада в Правец аплодираха оперните певци   Марио чанг /Канада/, Даниела Дякова, Илина Михайлова, Беса Лугичи /Косово/, Деян Вачков, Мариан Йовановски /Македония/.
Освен към музика на Моцарт и Верди, тази година в Правец бе отдадена почит и на творчеството на Рихард Вагнер. Едно от най-запомнящите се изпълнения бе  „Полетът на валкюрите” от операта „Валкюра” в рок-аранжимент.

Финалът на гала-концерта бе  пищна  и мощна заря.
Кметът на Правец Румен Гунински благодари на стотиците изпълнители, които превърнаха Правец в лятната столица на класическата музика. „Моцартовите празници не са само събитие от календара на общината, но те са част и от културния календар на България” – заяви той. 
Специални благодарности  кметът на Правец отправи към артистичния директор на фестивала Христина Ангелакова, която бе посрещната от публиката с нестихващи аплодисменти.
Участници, публика и организатори си обещаха среща през август 2014 година, когато ще се проведе 10-то юбилейно издание на „Моцартовите празници”.