Тежката катастрофа, при която се сблъскаха два тира, цистерна и леки коли, отмени церемонията по откриването на новия участък от магистрала "Хемус" (8.5 километра между Гара Яна и Софийски околовръстен път).


Инцидентът е станал тази сутрин при пътен възел "Елешница" около 5-ти километър от стария участък на магистралата, а първият сигнал за него е подаден около 11 часа. Повече от час след това към мястото летяха линейки и полицейски автомобили. По последна информация на място са загинали трима души, а пострадалите са петима.


Министърът на транспорта Данаил Папазов отиде на мястото на инцидента, вместо на откриването на новите километри от "Хемус". Впоследствие стана ясно, че самото рязане на лента се отменя. В присъствието на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров бе отслужен само водосвет за здраве. Самата Терзиева призова за по-внимателно шофиране както по магистралите, така и по останалите пътища в страната.


Заради катастрофата движението при 5-ти километър на магистрала "Хемус" временно е ограничено. Обходният маршрут към София е през село Елешница и стария път Ботевград – София.


С откриването на началната отсечка от магистрала "Хемус" трябва да се избегнат километричните задръствания, които се образуват на стария изход от София при Долни и Горни Богров. Причината е, че заради строителството дълго време потокът от коли се събираше в само едно платно при Гара Яна, преди включването към магистрала "Хемус".


Лазар Лазаров обаче уточни, че причината за тежкия инцидент тази сутрин не е интензивният трафик. Катастрофата се е случила на прав, широк участък от съществуващото трасе на "Хемус".