Членове на Етрополската организация на БАС /Български антифашистки съюз/ посетиха Жабокрек и поднесоха венец пред паметника на състоялата се преди 69 години  акция на Рило-Пиринския партизански отряд - единственото сражение с немски войници, проведено в България.
След това групата посети и Рилския манастир.


Жабокрекската акция от 24 август 1944 е бойна операция на Рило-Пиринския партизански отряд, Насочена е едновременно срещу четири обекта на правителствените сили, разположени по протежение на 20 километра по долината на река Рилска. За целта е сформиран сборен Рило-Пиринския партизански отряд от 350 бойци.
При акцията е нападната Кочериновската почивна станция. Пленена е предалата се охраняващата ги рота от запасняци в село Пастра. Разбити са работилници и складове в местността „Жабокрек“ и е обезоръжена предалата се в местността Пчелина рота от тиловаци.
Партизаните вземат трофеи - оръжие, боеприпаси и продоволствие. На обектите са нанесени значителни материални щети. Овладяна е сградата на смесеното българо-германско командитно дружество „Гранитоид“.
В хода на акцията са ранени двама партизани. Убити са 25 германски войници и техническия директор на дружеството „Гранитоид“ Райнхард Томанек.