В новата партия има сериозен прилив на разочаровани от ГЕРБ, твърди Иван Петров


Около сто души съмишленици на БАСТА се събират тази сутрин в Етрополе, похвали се Иван Петров в сутрешния блок на ТV7. Инициативния комитет гостува на Емил Димитров за последни уточнения преди регистрацията на партията на 22 септември.


Дневният ред е от организационне характер и да се вземе окончателно решение за името БАСТА, защото имало и други варианти, уточни Петров. БАСТА не е партия от лидерски тип, а ще е с по хоризонтална струкутра, където водещото начало ще е демократичнотоq , обясни той.


"Решенията ще ги взимаме с квалифицирано или обикновенно мнозинство, както решим. Ще се водим от повечето становища в една посока. Управителния орган ще е нечетен брой представители", каза Иван Петров. Той е категоричен, че бившите гербери, които са по опитни ще останат назад от лидерските позиции, ще бъдат коректив на младите в партията.


Петров твърди, че БАСТА не е реваншистки настроена към ГЕРБ, но ще бъде контра на неправилните решения. Вече се вижда сериозен отлив от ГЕРБ в посока БАСТА. "Ние не разчитаме само на тези членове, при нас има либерални и десни формации, по-широко сме отворени", похвали се Петров. Според друг от учредителите - Мирослав Найденов, поне 10 от депутатите в сегашната група на ГЕРБ са склонни да се присъединят към новата партия. 


Според закона за партиите политическа формация се учредява по инициатива на най-малко 50 граждани с избирателни права съгласно българското законодателство, които образуват инициативен комитет, а той приема учредителна декларация в писмена форма. В нея се определят основните принципи и цели, а инициативният комитет публикува най-малко в един национален ежедневник учредителната декларация и открива подписка за набиране на членове-учредители. Учредителното събрание, което трябва да се проведе най-късно три месеца след приемането на декларация, е законно, ако на него присъстват най-малко 500 граждани с избирателни права, подписали декларацията.


Очаква се учредителното събрание на БАСТА да бъде на 22 септември - Денят на независимостта, в НДК в София.


 Източник: blitz.bg