Съвместните мероприятия на двата културни института на Етрополе и Бела Паланка започнаха вчера с изложба на сръбски художници, която беше открита  във фоайето на НЧ „Тодор Пеев-1871”.
Мирослав Живкович, Войслав Живкович, Йован Мийч, Драгослав Стеванович и Стево Ярамаз са художниците, чиито произведения могат да се видят през следващите три дни.
Условно, изложбата може да се раздели на две части: художествени картини и рисунки. Картините са на цялата група, а рисунките са на Мирослав Живкович.
Десетте картини са с различна тематика: натюрморт, природа, портрети, сакрални верски и градски мотиви. Между тях са часовниковата кула, улица в Етрополе и водопада до Етрополския манастир.
Рисунките на Мирослав Живкович са изцяло от портрети.
На откриването присъства заместник-кметът на Етрополска община Росица Христова. Художниците и техните произведения представи секретарят на читалището Румен Петров.
Мирослав Живкович е извънреден професор в Нишката художествена академия. Всяка година приема да обучава по 10 студенти на изкуството да рисуват и по графичен дизайн.
В Етрополе е от една седмица и след откриването сподели, че градът и хората му харесват много. Природата и разположението му напомнят на тяхната Соко Баня. Успял е да разгледа голяма част от Етрополе. Бил е на манастира, като особено впечатление са му направили часовниковата кула и водопада.
За принос в популяризирането на Етрополе извън границите на Родината ни, кметът инж. Богомил Георгиев го удостои с Почетна грамота на Общината. Връчи му е Росица Христова по време на откриването на изложбата.