Православната църква чества един от най-важните си и тържествени празници - въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен. Народът е нарекъл деня още Кръстовден и Гроздоберник.


На Кръстовден свещениците правят водосвет по домовете и се изнася кръста в средата на храма за да се поклонят вярващите.


Празникът е установен във връзка с няколко събития в историята на Христовата църква:


1. Явяването на св. Кръст на император Константин Велики;


2. Намирането на светия Кръст на Голгота;


3. Връщането на животворящия Кръст от персийски плен.


В народните вярвания пък Кръстовден се свързва главно с началото на есенния сезон, с времето за сеитба на зимните култури и гроздобера, затова на места наричат деня и Гроздоберник.


Предците ни са свързвали празника с вярването, че Слънцето се връща назад към зимата и денят се кръстосва с нощта. Настъпва равноденствието.


От този ден студът наближава и може да те заболи кръста. Именно заради това на този ден празнуват чекръкчиите (народни лечители, които умеят да наместват навехнати крайници или счупени кости).


Според обичая на Кръстовден най-възрастната жена в домакинството, опича Кръстова пита (кръсташка) - обреден хляб с украса от кръст върху него.


На този ден жените "кръстосвали" или заривали стеблата на многогодишните цветя в градинките си – да не се "пресекат" китките им, защото от този ден нататък може да се очакват и първите слани.


На места в Източна България по седянките, които започвали от Кръстовден, има обичай, наречен джамала. В него вземали участие само ергени и млади мъже. Те предварително се организират и маскират. Прави се обредна фигура. "Джамалът" е дървена конструкция, покрита с черга и глава, напомняща глава на камила. Тя се носела от двама души, скрити под чергата. Група тръгвала с тази фигура из цялото село. В обичая участват маскирани невеста с младоженец, девер и поп. Традицията много наподобява познатата Сурва.


На Кръстовден се спазва строг пост "говеее се за кръста" и не се яде нищо червено, като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и т.н. На трапезата има само постни храни.


На този ден професионален празник имат огнеборците, а имен ден: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана. , Кънчо, Ставри.