Във всяко  начинание могат да се видят няколко неща. Винаги, обаче, доминира най-значимото и запомнящото се.
Думата ми е за снощния  спектакъл, който не дотам многобройната публика ще запомни за дълго време. На сцената на НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе си дадоха среща младостта, таланта и творческата изява на младите хора от Етрополе и Бела Паланка. И докато в Бела Паланка доминиращата група беше от Етрополе, на снощния спектакъл гостите бяха тези, които показаха най-доброто от културния живот на техния град. Под непрекъснатите аплодисменти на публиката.
Реализирана беше третата, заключителна част, от Трансграничния проект  „Културен мост – НЧ Тодор Пеев-1871” и Центъра за култура – Бела Паланка” за обмен на културни ценности между България и Сърбия. Условно беше наречена    „Балканска сватба”.
Препомняме, че момче от Бела Паланка, което е имало щастието да пие това лято вода от чешмата на майстор Зольо, става поредния  „заврян зет” на Етрополе.
Спектакълът пресъздаде отново предишните два момента: Петровден в Етрополе и Празникът на баницата в Бела Паланка. За третата част, „сватбата” в Етрополе са дошли почти всички самодейци на техния Дом на културата.
На сцената показаха своето певческо, рецитаторско  и танцово изкуство над 300 изпълнители от двата града. От наша страна се изявиха самодейци от Театрална трупа „Михаил Пенчев”, Ансамбъл „Балканска младост”,  Детска вокална група за народно пеене „Димана”, Детска вокална група „Звездица”, Женската вокална група за народно пеене, Състав „Акварели” и  Младежкият духов оркестър.
Творческата реализация на целия проект е под прякото ръководство на секретаря на нашето читалище Румен Петров и Бобан Пешич – художествен ръководител в Дома на културата на Бела Паланка.
Изпълнението  беше на много високо ниво, което заслужи не само аплодисментите на публиката, но и красивата кошница с цветя, която самодейните колективи получиха от кмета инж. Богомил Георгиев и председателя на Общинския съвет Христо Андреев.    
От 18 часа тази вечер е концертът, с участие на естрадни състави от давата града.